ЕТНО-МИСТЕЦЬКИЙ ПЕРФОМЕНС «ШЛЯХ КРІЗЬ СТОЛІТТЯ» ПРЕЗЕНТУВАВ ФАКУЛЬТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ!

Культурно-освітній проєкт «ШЛЯХ КРІЗЬ СТОЛІТТЯ» став результатом творчої співпраці випускниць факультету технологій та дизайну: заслуженої майстрині народної творчості України, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, члена Всеукраїнської спілки дизайнерів, арт-куратора креативного мистецького хабу «OTOLOVKO», аспірантки кафедри основ виробництва та дизайну – Наталії СВИРИДЮК  та засновниці Fashion Center “Age of Beauty”, наставниці центру моди «Століття краси», члена Всеукраїнської спілки дизайнерів – Ольги АГЕЄВОЇ.

Календар на 2023 рік – це вже друге видання в рамках культурно-освітнього проекту, метою якого є збереження культурного надбання українців, звернення уваги до розвитку та національно-патріотичного виховання молодого покоління в складних умовах для України.

Проєкт реалізовано завдяки підтримки Директора департаменту культури і туризму військової державної адміністрації Ірини УДОВИЧЕНКО. Локаціями для фотозйомки етномистецьких календарів на 2022-2023 роки були Музей-садиба І. Котляревського та територія Національного заповідника українського гончарства в Опішному. Ми пишаємося з того, що презентація календаря «Шлях крізь століття – 2023» відбувся за сприяння ректора ПНПУ імені В.Г.Короленка  Марини ГРИНЬОВОЇ.

Відродження та поширення народного мистецтва полтавського краю, особливо серед молоді, сьогодні стає дуже актуальним, адже українська народна лялька належить до найкращих взірців народного мистецтва і займає чинне місце у скарбниці декоративно-прикладного мистецтва України. В основі проєкту була ідея представити традиційне вбрання українців та продемонструвати таким чином багатство українського народного мистецтва, тонкий художній смак та творчі здібності українського народу. Розширити знання молодого покоління та широкого кола громадськості про традиційне вбрання Полтавщини, ознайомити з різноманітними техніками та видами народного декоративно-ужиткового мистецтва.

Кілька примірників календаря «Шлях крізь століття – 2023» передано представникам Департаменту культури Литви та європаламентарям. Гортаючи на екрані сторінки календаря глядачі також мали змогу милуватися оригінальними образами на сцені, які презентували юні моделі центру моди «Століття краси» (наставник Ольга Агеєва). Ліричний перфоменс «Душа народу» у виконанні талановитих дівчаток центру моди «Століття краси» (хореограф-постановник Марія БІЛЬКО, випускниця кафедри хореографії нашого університету) показав наскільки українська нація сильна духом, сповнена унікальним народним колоритом, який ми маємо пронести і зберегти у ці складні для України часи, та примножувати у наступних поколіннях.

Феєричним завершенням заходу стала демонстрація колекції Полтавська писанка», в якій автор, Наталія ОРЛОВА – старший викладач кафедри основ виробництва та дизайну, трансформувала колоритні писанкові мотиви Полтавського краю у незабутні ескізи жіночих суконь та костюмів нової колекції. В кожній моделі прослідковується кольорова гама та символіка певної полтавської писанки. Виготовили колекцію студентки факультету технологій та дизайну спеціальності “Професійна освіта” під керівництвом доцента кафедри основ виробництва та дизайну Тетяни Борисової. А демонстрували вихованки центру моди «Століття краси».

Гармонійним доповнення стали виступи:

  • Ансамблю народних інструментів «Гротеск» (керівник Світлана ТИЩИК) Полтавського фахового коледжу мистецтв імені М.В. Лисенка,
  • Любові БОРИСОВОЇ – студентки Полтавського фахового коледжу мистецтв імені М.В. Лисенка (клас викладача Світлани ТИЩИК),
  • Анастасії РАДЧЕНКО – студентки кафедри музики ПНПУ імені В.Г.Короленка,
  • Лабораторії сучасної хореографії ” SOUL DANCE” (керівник – Наталія КАБАЧЕНКО).

Над презентацією працювали:

Тетяна БОРИСОВА – режисер та сценарист дійства, доцент кафедри основ виробництва та дизайну,

Наталія ОРЛОВА – старший викладач кафедри основ виробництва та дизайну,

Юлія КЕРБУТ – завідувач навчальної лабораторії інженерної та комп’ютерної графіки факультету технологій та дизайну,

Наталія ЗЛАТОПОЛЬСЬКА – асистент кафедри мистецтвознавства та позашкільної освіти, культорганізатор університету.

До присутніх у залі учнів закладів загальної та середньої освіти звернулася Юлія СРІБНА – декан факультету технологій та дизайну, із запрошенням на навчання за творчими мистецькими, і водночас, педагогічними спеціальностями: Середня освіта (Трудове навчання та технології), Професійна освіта (Дизайн), Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості) та Культуроогія.

Організатори проєкту висловлюють щиру подяку всім учасникам заходу та сподіваються на подальший його розвиток і широку презентацію українських традицій!

You may also like...