У Кременчуці відбувся спільний захід кафедри культурології, філософії та музеєзнавства і Кременчуцького ліцею №4 «Кремінь»

28 вересня 2024 року у Кременчуці відбувся соціокультурний захід «Міські силуети» – спільний проєкт стейкголдера кафедри культурології, філософії та музеєзнавства, громадської організації «Об’єднані надією» та молодіжного проєкту «4’24». Запрошеним спікером був завідувач кафедри культурології, філософії та музеєзнавства Олександр Лук’яненко.

Об’єднання молоді «Проєкт 4’24» — це літературно-мистецька група учнів Кременчуцького ліцею №4 «Кремінь», на заходах якого молодь бере участь в обговоренні літератури та презентаціях авторської поезії. Мистецька подія відбувалася у стінах Кременчуцької міської  художньої галереї та була приручена до Дня міста Кременчука, який відзначається 29 вересня.

Івент зібрав в ошатній виставковій залі жителів міста, гостей із Полтави та Горішніх Плавнів.  Серед слухачів були представники Спілки літераторів Кременчука «Славутич», учні шкіл та молодь із табору для підлітків «Енергія твого майбутнього», що діє в місті в межах ініціативи Центру життєстійкості «Місце сили». Упродовж години у галереї лунали поетичні та прозові твори авторства Олександра Лук’яненка та вихованців Кременчуцького ліцею №4 «Кремінь» Софії Єрмакової, Олега Дубовського та Катерини Костянецької під акомпанемент Антона Довженка. Твори пропонували слухачам насолодитися різноманітними інтерпретаціями міста. Вірші та есеї митців показували, що поети, використовуючи архетип міста, часто зображують його як живу істоту, яка здатна дарувати тепло і прихисток, навіть серед шуму та хаосу. А згадка про інші несе холод, який пробирає до  кісток. Кременчуцькі поети разом із полтавським літератором декламували твори, у яких було видно, що місто для них – це не просто місце проживання, а частина їхньої ідентичності.

Наприкінці події учасники мали змогу висловити своє враження від першого літературника, організованого молоддю. Директорка закладу Кременчуцької міської  художньої галереї, випускниця Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Надія Купенко декламувала власну поезію, написану під впливом поетичних читань. Слово мали членкиня ради Спілки літераторів Кременчука «Славутич»,  літераторка, редакторка віршів, художниця та майстриня ляльок-оберегів Ірина Залюбовська  та кураторка проєкту «4’24». Застпниця директора Кременчуцького ліцею №4 «Кремінь» Оксана Пропастіна. Голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал зауважив успіхи у популяризації сучасного українського слова та успішність нового молодіжного прокєту, натхненого поетичними діалогами, які організація уже упродовж півтора року проводить у містах області разом із кафедрою культурології, філософії та музеєзнавства ПНПУ імені В. Г. Короленка.

Поетичні читання «Силуети міста» за участі Олександра Лук’яненка стали вдалим початком створення майданчика для реалізації творчого потенціалу молоді Кременчука.

You may also like...