ВІДБУВСЯ МІЖКАФЕДРАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ СЕМІНАР «ПРОБЛЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ І РОЗВИТКУ АКСІОЛОГІЧНИХ ЗАСАД ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ В УНІВЕРСИТЕТАХ»

У Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбувся міжкафедральний науковий семінар на тему «Проблеми дослідження і розвитку аксіологічних засад підготовки магістрів в університеті» він об’єднав представників чотирьох кафедр: загальної педагогіки та андрагогіки, культурології, кафедри теорії й методики фізичного виховання, адаптивної та масової фізичної культури та медико-біологічних дисциплін і фізичного виховання.

На семінарі розглянули стан і перспективи діяльності закладів вищої освіти як центрів професійна підготовка фахівців вищої кваліфікації через призму загальнолюдських гуманістичних цінностей: ідеалів, добра, правди, справедливості, совісті, людської гідності, реалізації місії українського національно-патріотичного виховання шляхом прищеплення молодій людині відданості цим ідеалам.

У роботі семінару  взяли участь: доктори педагогічних наук, професори Володимир Мокляк, Олена Ільченко, Леся Петренко, Валентина Цина, Любов Кравченко, Павло Хоменко, Оксана Корносенко, Андрій Сущенко, доктор історичних наук, доцент Олександр Лук’яненко та кандидатки педагогічних наук, доцентки Алла Хоменко та Рената Винничук.

Своє бачення окресленої проблеми висловив завідувач кафедри педагогіки та андрагогіки Володимир Мокляк, який зауважив, що ключові цінності вищої освіти в умовах сучасного реформування потребують суттєвого перегляду та оновлення. Завідувач кафедри культурології Олександр Лук’яненко зазначив, що сучасна культура заснована на захисті прав особистості, гуманізмі, визнанні можливостей творчого розвитку особистості, поширенні наукового знання і передових технологій, взаємозбагаченні національних культур, екологічному ставленні до життя й навколишнього середовища, особливо в обставинах воєнних дій.

До обговорення долучився декан факультету фізичного виховання Павло Хоменко, який зазначив нині саме магістратура з різних галузей і спеціальностей робить вищу освіту європейського зразка конкурентоздатною у світі, є засобом розробки й реалізації гнучких та ефективних заходів у боротьбі за інтелект, імідж, людські й матеріальні ресурси, зрештою – за мир.

Професоркою кафедри культурології Любов Кравченко було охарактеризовано традиційні та інноваційні технології розвитку комплексу цінностей магістрів гуманітарної галузі. Доцентка кафедри культурології Рената Винничук зазначила, що важливим завданням вищої гуманітарної освіти стає формування моральної готовності боротися зі злом, захищати Батьківщину, з цих позицій оцінювати свої вчинки, шанобливо ставитися до національних вартостей та наполегливо оволодівати ціннісними основами тієї професії, до якої визначено покликання.

Учасники міжкафедрального наукового семінару були одностайні у поглядах на важливість завдань сутнісного оновлення університетської гуманітарної освіти, яка має органічно поєднувати різнопланові соціально й особистісно відповідні аксіологічні контексти, історичні надбання та виклики сьогодення.

You may also like...