ВІДБУЛИСЯ ПОЕТИЧНІ ДІАЛОГИ КАФЕДРИ КУЛЬТУРОЛОГІЇ У КОБЕЛЯЦЬКІЙ ГРОМАДІ

2 вересня кафедра культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка та Полтавської обласної громадської організації «Об’єднані надією» продовжили серію вечорів літературної творчості у межах проєкту «Поетичні діалоги». Захід відбувся за сприяння випускника кафедри культурології Сергія Горденка, який відомий своїми соціокультурними івентами у Кобеляцькій територіальній громаді. Вечір під назвою «Трафарети долі» познайомив слухачів із творчістю та світоглядом української поетки, журналістки, педагога, членкині Асоціації психологів України та Національної спілки журналістів України, лавреатки численних мистецьких конкурсів та премій, випускниці педагогічного університету Полтави Олена Харківець (Лашко). Дискусію модерував завідувач кафедри культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка Олександр Лук’яненко.

Митці вже традиційно говорили римами та прозою про сутність поетичного покликання та тлумачили його у світлі різних способів вираження особистості. З публікою ділилися розмислами про проблему власного творчого голосу, страху або ж безстрашності повторювати себе й інших у нових творах. Олена Харківець та Олександр Лук’яненко читали й тлумачили поезію, що  показувала місце роду у світогляді митця; зміни у творчості з фізіологічним, психологічним та духовним дорослішанням.

Учасники діалогів пояснювали своє ставлення до наповнення поезії різними проявами любови – від еротичної до священної. Безперечно значущими стали розмисли з приводу впливу російсько-української війни на психічний стан мистців та їхню творчість. Поети зачитали вірші, присвячені полеглим воїнам із Полтавщини – уродженцю Кобеляччини Юрію Сітяєву та випускникові ПНПУ імені В. Г. Короленка Антонові Грицаю.

Окрім творчості поетів із Полтавщини, слухачі познайомилися з роздумами на письменника Пабло Неруди (Чилі), Чарльза Буковскі, Генрі Девіда Торо та Шела Сілверстейна (США), Василя Симоненка та Марини Пономаренко (Україна). Для кращого розуміння питань свободи та психології творчості аудиторія разом із головними героями вечора дискутувала з приводу висловів філософа Жана-Поля Сартра, громадського діяча Махатми Ганді, психолога Андрія Козинчука та кінорежисера Джорджа Орсона Уелла.

У другій частині заходу гості ставили запитання до учасників діалогів, а також ділилася враженнями від почутого. Родзинкою стала презентацію власних багатих поетичних здобутків місцевими поетами Галиною Петлюк, Мариною Кучеренко,  Олександром Казанком,  Сергієм Коломійцем під орудою голова громадських організацій «Літератор», «Краєзнавець», та «Кобеляцьке земляцтво» Леоніда Митька. Член ГО «Об’єднані надією» Андрій Боженко поділився власними поетичними нарисами, котрі з’явилися під час турів проєкту «Поетичні діалоги» Полтавщиною, де, за словами юного митця, «вирують натхнення, фантастичний дух, муза шукає собі партнера».

Олександр Лук’яненко передав директорці Публічної бібліотеки м. Кобеляки Ганні Мосієнко примірники своїх творів. Голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал наголосив на величезному творчому потенціалі територіальних громад, що мають стати ініціаторами змін у формуванні соціокультурної політики у регіоні особливо у співпраці з активними громадськими об’єднаннями та потужними освітніми закладами, такими як Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка.

You may also like...