КАФЕДРА КУЛЬТУРОЛОГІЇ ПРОВЕЛА ДЛЯ ПОЛТАВЦІВ ЛІТЕРАТУРНИЙ ВЕЧІР

1 вересня відбувся спільний соціокультурний захід кафедри культурології та стейголдера спеціальності 034 Культурологія, Полтавської обласної громадської організації «Об’єднані надією». Це вже п’ятий вечір творчості у межах проєкту «Поетичні діалоги», який має на меті підтримку митців Полтавщини та популяризацію віршованого слово і серед мешканців територіальних громад Полтавщини. Нинішній мистецький вечір «Меди й полин» проходив за підтримки «Книгарні Є», що стало свідченням затребуваної взаємодії освітянського колективу педуніверситету Полтави з громадськими об’єднаннями та соціокультурними установами обласного центру для промоції змістовної національно орієнтованої літературної творчості серед різновікової аудиторії. Поетичні діалоги з українською письменницею, членкинею Національної спілки письменників України, лауреаткою низки літературних премій, випускницею педагогічного вишу Полтави Юлією Манойленко модерував завідувач кафедри культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка Олександр Лук’яненко.

Упродовж півторагодинного поетичного марафону поети дискутували з приводу саморефлексії митця, потреби проявити своє єство у творі та можливої необхідності закодувати свою справжню сутність від читача у поезії. Постало питання раптової неминучості чи навпаки продуманого поступового переходу від написання римованих творів до прози, а разом із тим визріло питання і про сутність самої поезії, яка може виступати і хистом, і непояснюваним ледь не напів магічним дійством. У поетичних роздумах значне місце відвели питанням особистої родової пам’яті і такій собі «літературній «геронтофілії», яка народжується на межі туги і шани за старшим поколінням і спогадами про дитинство .

Юлія Манойленко та Олександр Лук’яненко читали вірші у яких виблискувала різними гранями тема любові: любов земна з її запалом і печалями, і любов Небесна з  її всепрощенням та обдаруванням милістю і щедротами. Автори зауважували різне ставлення до питань енергійності та спокою у долі митця й у власному щоденні. Не оминули і теми національно зорієнтованої творчості. Лунали вірші і роздуми про співвідношення патріотичного та космополітичного у житті, про можливість та (не)доцільність існування образу поета-національного пророка, а також про місце поетичної творчості у часи новітньої російсько-української війни.

Окрім творчості полтавських митців, для аудиторії лунали прозові й віршовані рядки письменників Чарльза Буковскі, Семюела Тейлора Колріджа, Чарльза Райта, Вільяма Вордсвортата Волта Вітмена. Роздуми психолога Зігмунда Фройда, літературних критиків Ганни Скоріної та Метью Запрудера, а також інтерв’ю Юрія Андруховича й Сергія Осоки допомагали зрозуміти світ митців та місце поезії у річищі сучасних соціокультурних перетворень.

Гості заходу мали можливість для обміну думками та запитань до митців, на які отримували відповіді. Плідна дискусія зав’язалася за участю доцентки педагогічного університету Віри Мелешко, роздуми з приводу творчості митців висловили поетка, доцентка Юлія Стиркіна. Враженнями та своїми спостереженнями щодо літературного процесу у місті ділилася молодь, зокрема здобувачі освіти факультету технологій та дизайну та факультету природничих наук і менеджменту. Голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал зауважив потребу бути соціально активними громадянами, наводячи приклади з життя головної героїні заходу, Юлії Манойленко, а також підкреслив значущість соціокультурних ініціатив ГО Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка для територіальних громад Полтавщини.

You may also like...