Студенти-культурологи знайомляться з практикою краєзнавчих досліджень

3 жовтня 2023 р. здобувачі вищої освіти спеціальності 034 Культурологія зустрілися з українським журналістом, полтавським краєзнавцем, лавреатом премії Полтавської обласної ради імені Петра Ротача Григорієм Титаренком.

Дослідник розповів студентам кафедри культурології про методику краєзнавчої евристики, на прикладах продемонструвавши принципи формування і поповнення колекцій артефактів, роботи з картами, відео- та фотохроніками. Григорій Володимирович пояснив важливість методу інтерв’ювання очевидців подій для витворення соціокультурного портрету населеного пункту. Акцент зустрічі стояв на презентації видання «Історія села Чернечий Яр 50-х років ХХ століття». Краєзнавець показав студентам важливість культурної складової у вивченні минулого населених пунктів. Зокрема, це стосувалося місця художньої літератури, образотворчого мистецтва та кінематографу. Григорій Титаренко пояснив специфіку етнографічних студій, зокрема, збирання матеріалів щодо народних звичаїв, житла та локальних старожитносте.

Майбутні культурологи дізналися про значення персональних контактів дослідника у витворенні минулого сіл та міст України. Зокрема, Григорій Володимирович поділився досвідом спілкування з режисером Джузеппе Де Сантісом та Михайлом Іллєнком, художниками Юлією Петушинською. Віктором Трохимцем-Мілютіним та Іваном Новобранцем.

Зустріч із краєзнавцем актуалізувала знання й навчики, необхідні для проведення культурологічних досліджень майбутніми фахівцями.

You may also like...