Студенти і викладачі факультету технологій та дизайну взяли участь у презентації Art_map_Ukraine

17 жовтня 2023 року в стінах Полтавського художнього музею (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка відбулася визначна подія – виставка проєкту Art Map Ukraine. До дійства долучилися викладачі і студенти факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

У ході заходу учасники змогли ознайомитись із експонатами виставки – вишитими авторськими мапами України. Мистецьки проект, – географічна рельєфна мапа України, – виконано за ініціативою Ольги Петлюк. Майстрині з усієї України вишили 70 неповторних фрагментів розміром 10х10 см. Кожен фрагмент зображує захисні, народні, незламні символи, які об’єднані в єдине полотно. Куратором благодійної мапи є Наталія Стебліна. Організовано проєкт для продажу виробу на потреби ЗСУ.

Окрасою презентації став виступ Театру мод факультету технологій та дизайну з колекцією «Феєрія льону». Керівник Театру мод доцентка Тетяна Борисова та заступник декана з виховної роботи Наталія Орлова підготували виступ моделей для демонстрації такої актуальної у контексті даного заходу колекції. «Феєрія льону» – оберег українського шитва, де кожна квітка символізує силу і мудрість рідного народу. Оздоблення вишивкою моделей здійснювалося під керівництвом деканки факультету технологій та дизайну Юлії Срібної. Основним матеріалом для виготовлення моделей став натуральний льон. Для декорування моделей було використано домоткане мереживо, шнур, аксесуари з кераміки та деревини. Більшість моделей колекції «Феєрія льону» оздоблено ручною вишивкою техніками, характерними для Полтавщини.

Ельвіра Гонтарєва, вишивальнця,  що створила 51-й фрагмент карти, під час виступу зауважила, що кожна вишивальниця вкладала власні емоцій і таємні послання, які є зашитими в карті: кожен з виконаних фрагментів під вишивкою має таємне послання-побажання, сховане майстринями. Полтавщину в цьому благодійному поекті представили майстрині Ельвіра Гонтарєва, Юлія Кучер, Ірина Баклицька.

Наприкінці заходу здобувачі освіти і викладачі факультету технологій та дизайну мали змогу ознайомитися з нестандартною технологією виготовлення мапи, виконанням вишитих різними техніками окремих елементів мапи. Обговорили майбутні перспективи творчої діяльності зі створення нових проектів.

You may also like...