Відбувся методичний семінар з академічної доброчесності для магістрантів факультету технологій та дизайну

13 жовтня 2023 р. другого (магістерського) рівня вищої освіти та викладачі факультету технологій та дизайну зібралися у форматі відео-конференції на методичний семінар з академічної доброчесності. Заняття провела голова комісії з академічної доброчесності, докторка філологічних наук, професорка Світлана Ленська.

Світлана Василівна звернула увагу на цінності академічної доброчесності та охарактеризувала ключові принципи етичної поведінки в освітньому та науковому середовищі. Професорка Ленська розповіла слухачам семінару про види академічного плагіату та їхні наслідки, унаочнюючи їх конкретними прикладами. Учасники ознайомилися з процедурою об’єктивного оцінювання та дотримання етичних принципів академічної роботи. Магістранти отримали не лише теоретичні знання, але й практичні поради щодо того, як уникати порушень академічної доброчесності під час практичних та лабораторних занять, у ході виконання самостійної роботи, під час написання наукових та досліджень. 

Голова комісії з академічної доброчесності вченої ради Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка охарактеризувала законодавчу базу та локальні нормативні акти у цій галузі, пояснила особливості різних видів порушень академічної доброчесності (зокрема, плагіату та самоплагіату).

Світлана Ленська розповіла про засідання комісії з академічної доброчесності у поточному навчальному році. Світлана Ленська розповіла про інформаційно-просвітницькі заходи, які проводяться для здобувачів освіти всіх рівнів, моніторингові заходи, здійснені відділом забезпечення якості освіти та акредитації, семінари, проведені співробітниками бібліотеки імені М. Жовтобрюха. Студенти отримали покрокову інструкцію реагування на порушення академічної доброчесності. Лекторка зауважила, що серед членів комісії є представник факультету технологій та дизайну, професор Олександр Лук’яненко.  Доповідачка повідомила, що зусилля комісії принесли позитивні результати, оскільки жодної скарги до комісії за поточний рік не надходило.

You may also like...