Факультет технологій та дизайну провів творчі заходи для школярів в межах відкриття ННІ спеціальної та інклюзивної освіти

15 березня 2024 року викладачі і студенти факультету технологій та дизайну організували творчі локації, на яких провели зустрічі з учнівською молоддю шкіл міста. Заходи відбулися в межах відкриття ННІ спеціальної та інклюзивної освіти.

Учнів та вчителів шкіл привітала очільниця факультету технологій та дизайну доцентка Юлія Срібна, яка розповіла про факультет та спеціальності, за якими навчаються студенти, розповіла про майбутні перспективи працевлаштування. Особливий акцент зробила на нових освітніх програмах з напряму Технології,  STEAM, Робототехніка. Юлія Анатоліївна запросила учнівську молодь на навчання за спеціальностями, за якими здійснює підготовку факультет технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

З учнями шкіл міста та ліцеїстами Ліцею №6 «Лідер» та Ліцею №14 «Здоров’я» Полтавської міської ради на творчих локаціях працювали студенти, що навчаються на різних освітніх програмах:

  • Трофімова Вікторія, Попова Вікторія, Мельник Ірина, – освітня програма «Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості)» (гарант ОП – доцентка Тетяна Борисова);
  • Кухарська Юлія, Фагунік Анна, Харченко Світлана, Ус Ксенія, Мельник Маргарита – освітня програма «Професійна освіта (Дизайн)» (гарант ОП – кан.пед.наук Наталія Орлова);
  • Плахотна Анастасія – освітня програма «Професійна освіта (Сфера обслуговування. Готельно-ресторанна справа)»  (гарант – доцентка Оксана Кудря);
  • Мотченко Діана – освітнья програма «Професійна освіта (Транспорт. Логістика)» (гарант – доцент Валерій Титаренко);
  • Широка Аліна, Коваль Катерина, Поліщук Іра, Ткаченко Аліна, Корнієнко Ангеліна, Рзаєва Айнур, Козленко Алла  – освітня програма «Середня освіта (Трудове навчання та технології)» (гарант ОП – доцентка Лариса Гриценко) ;
  • Слухай Ольга, Федоренко Анастасія, Летюка Єлизавета – освітнья програма «Культурологія» (гарант – доцентка Рената Винничук).

Окрасою університетського заходу стала демонстрація студентами факультету технологій та дизайну колекції одягу, створену під керівництвом доценток кафедри професійної освіти, дизайну та безпеки життєдіяльності Тетяни Борисової та Наталії Орлової.

На творчих локаціях під керівництвом викладачів кафедри теорії і методики технологічної освіти організовано низку майстер-класів. Доцентки Лариса Гриценко та Оксана Кудря разом зі студентами провели майстер-клас для учнів 10-х класів Ліцею №6 «Лідер» з виготовлення іграшки-антистресу з текстильних матеріалів. Старшокласники із захопленням опановували нову для них технологію роботу з текстильними кольоровим нитками та створювали об’ємний виріб – різнобарвну пташки. Проведення майстер-класу з виготовлення текстильної іграшки-антистресу в умовах війни має значну актуальність та важливість, особливо як форма антистресової терапії. Виготовлення іграшок дозволило учасникам дійства проявити творчі здібності, індивідуальність та самовираження через створення унікальних виробів.

У рамках популяризації технологічної освіти та розвитку креативних здібностей у дітей, Наталія Нагорна, асистентка кафедри теорії і методики технологічної освіти, спільно зі студентками факультету технологій та дизайну, організувала та провела незабутній майстер-клас з виготовлення листівок з об’ємними квітами. Унікальність події полягала не лише у творчому процесі створення листівок, але й у включенні до участі дітей третього класу та представників більш старшої вікової групи з особливими освітніми потребами. Ця ініціатива вкотре демонструє важливість інклюзивного підходу в освіті, а також підкреслює роль мистецтва та ручної праці в розвитку особистості. Цей майстер-клас став яскравим прикладом ефективної взаємодії між вищою освітою та шкільною спільнотою, надихаючи учасників на подальше освоєння та вдосконалення власних творчих здібностей.

Ще однією локацією представленою факультетом технологій та дизайну була пластилінотерапія «Зоотрополіс», на якій асистенка кафедри теорії і методики технологічної освіти Анна Шовкова-Альохіна, завідувачка лабораторії кафедри професійної освіти, дизайну та безпеки життєдіяльності Сніжана Шпортюк та лаборант кафедри Олена Князєва разом з учнями працювали в техніці пластелінопластики. Гостями локації стали учні 5 та 8 класів, зокрема Ліцею № 14 «Здоров’я», які виготовляли фігурки тварин із самозастигаючого пластику. Пластилінопластика, як форма візуального мистецтва, що включає створення пласких зображень та обємних вироробів за допомогою пластиліну, пропонує багато творчих можливостей та аспектів, які роблять її унікальною для роботи з учнями різних вікових груп. У ході творчої діяльності учні мали можливість проявити фантазію та створити своїх фантастичних героїв.

В інтерактивній локації «У світі тварин», організованій доцентами кафедри культурології Вітою Дмитренко, Віталєм Дмитреком та студентами, учасники взяли участь у кількох ігрових конкурсах. Під час вікторини «Що ти знаєш про тварин?», де учні демонстрували знання про тваринний світ. Гра «Хто я?» зорієнтована на відгадування героїв з популярних мультфільмів. У командній грі «Чиї сліди?» учні визначали назву тварини, якій належить слід, зображений на картці. Наприкінці заходу усі учасники отримали солодкі призи.

You may also like...