Кафедра культурології зібрала містян на поетичні діалоги у м. Глобине

25 травня кафедра культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка разом із громадською організацією «Об’єднані надією» провели соціокультурний захід у м. Глобине. Літературний вечір під назвою «Ти – сотні слів» познайомив слухачів із творчістю молодого місцевого поета Євгенія Хвильового (Шкірка), випускника Полтавського педагогічного університету, учителя біології та природознавства Глобинського ліцею №1 імені В. Є. Курченка. Модератором діалогів був завідувач кафедри культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка Олександр Лук’яненко.

Свою творчу душу Євгеній розкриває у віршах, репі та прозі. Юнак публікувався у колективних збірках «Кларнети Глобинського краю» та «Під зорепадом невимрущих слів». Його твори сповнені щирості та емоцій, торкаючись тем кохання, буденності, життя в його різноманітті. Євгеній активно ділиться своїми творами зі світом, публікуючи їх на різних інтернет-платформах, є автором двох реп-альбомів «Залишитися собою» (2015) та «Дух народу» (2023).

У приміщенні Глобинської міської ради автори у межах проєкту «Поетичні діалоги» обговорювали питання перших літературних кроків митця, місця сучасного молодого поета на літературному небосхилі, поєднання творчості й інших суспільних активностей, пошуку вільного часу у вчительських буднях на літературну роботу. Олександр Лук’яненко та Євгеній Хвильовий обмінювалися думками щодо ролі рідного міста у формуванні світогляду митця, а також над можливостями митця реагувати впливати як на національну свідомість, так і на світобачення людей з різних країн. Учасники діалогів розмірковували з приводу поєднання поезії та музики, ролі кохання у натхненні митця, а також говорили про непояснимі факти заглядання поетом за межу реальності і такого-собі літературного вгадування чи то передбачення можливих подій.

Окрім творчості Євгенія Хвильового та Олександра Лук’яненка, гості поетичних діалогів познайомилися з поетичними розмислами українських авторів різних епох. Вірші Івана Андрусяка показували погляди митців на суспільну роль самих себе та колег по мистецькому цеху на тлі епохи. Творчість Шевенківського лавреата Василя Голобородька допомагала зрозуміти впливи простору на формування творчого єства мистця. Поезії Бориса Грінченка та Івана Світличного демонстрували те, як автор стає моральним голосом рідного краю та може говорити з усім світом про правду і справедливість. Віршовані рядки Юрія Іздрика орієнтували у ролі та значенні часу як у житті митця, так і в людській долі загалом. Творчість Олега Ольжича показувала, що нерідко автор може своїми вустами говорити слова, сповнені пророчого вогню. А вірші Андрія Любки демонстрували багатогранність впливу кохання на літературний процес. Насамкінець, поезія Олени Теліги стверджувала, що митці стають міцними цеглинками підмурках української нації.

У другій частині зустрічі глобинці, а також гості з Полтави й Кременчука спілкувалися з учасниками діалогів і ділилися враженнями від творчості літераторів. На зустрічі були присутні представники міської адміністрації, університету третього віку, молодіжних об’єднань міста. Під час діалогів гості змогли долучитися до волонтерського збору на підтримку ЗСУ. Голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал звернув увагу містян на тому, що молодь громади активно долучається до соціокультурних змін у регіоні, наголосивши, що єднання навколо творчих, національно зорієнтованих особистостей спроможна змінити ситуацію в країни на краще за умови спільної натхненної роботи.

Стейкголдер спеціальності 03 Культурологія Громадська організації «Об’єднані надією» продовжує співпрацювати у площині підтримки громадської та соціокультурної діяльності з командою ПНПУ імені В. Г. Короленка.

You may also like...