Латвійська журналістка Джастін Вернера вивчала досвід соціокультурної діяльності викладачів та студентів університету в умовах війни

Упродовж 15-16 вересня 2024 року латвійська журналістка й культурологиня, кореспондентка провідного латвійського видання SATORI Джастін Вернера (Justīne Vernera) перебувала на Полтавщині з метою вивчення соціокультурного життя в умовах війни. У 2022 р. у Латвії вже вийшов цикл подорожніх щоденників та інтерв’ю авторки, у яких вона торкалася досвіду Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка як осередка волонтерської діяльності у місті та області.

У 2024 р. Джастін Вернера повернулася до України, аби на прикладі життя у Києві, Полтаві й Харкові показати європейській спільності незламність українців та функціонування соціокультурних інституцій в період російсько-української війни. В об’єктиві її діяльності були активності студентів, викладачів та стейкголдерів кафедри культурології, філософії та музеєзнавства Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Завідувач кафедри Олександр Лук’яненко та стейкголдер спеціальності 034 Культурологія, голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал поділилися досвідом співпраці громадського об’єднання та закладу вищої освіти. Роман Сергійович розповів про організацію та проведення зборів на підтримку Збройних сил України, про закриття потреб воїнів у харчуванні, медикаментах, амуніції та приладах. Роман Шестопал та Олександр Лук’яненко розповіли про залучення митців до благодійних заходів, про спільні з педагогічним університетом соціокультурні проєкти у місті й області, серед яких традиційні «Поетичні діалоги», щорічний конкурс «Писанкова веселка», акція «Посади дерево», залучення до заохочення наукової та мистецької творчості студентської та учнівської молоді. Серед інших активностей – участь у заходах Комунального закладу «Палацу дитячої та юнацької творчості» м. Полтава, бібліотек міської централізованої бібліотечної системи та іншими громадськими організаціями міста й області. Разом із завідувачем кафедри Олександром Лук’яненком Джастін Вернера обговорили роботу у площині вивчення ідеології «русского міра» у площині діяльності російської православної церкви московського патріархату.

У ході візиту латвійська культурологиня ознайомилася з функціонуванням Карлівського міського будинку культури та творчими проєктами, спрямованими на підтримку ЗСУ магістранта кафедри культурології, філософії та музеєзнавства ПНПУ імені В. Г. Короленка, директора закладу культури Олександра Горбатка. Митець розповів про зміни у форматі роботи культурної інституції з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, а також познайомив з цілою низкою благодійних проєктів, спрямованих на забезпечення воїнів ЗСУ та підтримки морально-психологічного стану українців у тилу. Серед знакових івентів, здійснених магістрантом педагогічного університету за підтримки стейкголдера, ГО «Об’єднані надією», елегія «Від колиски до героя», відеокліп на пісню «Переможемо» за участі солдатів ЗСУ, інклюзивний проєкт «Аліса в країні див», благодійні вистави та фестивалі «Воскресни, писанко!», «За двома зайцями», «Вечори на хуторі» тощо.

Відбулася зустріч журналістки Дж. Вернери і з іншим стейкголдером спеціальності 034 Культурологія, директоркою Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Ольгою Курчаковою. У ході розмови Ольга Миколаївна розповіла про долю фондів та діяльність співробітників полтавського музею. Акцент стояв на питаннях збереження творів мистецтва, а також на продовженні роботи інституції в умовах війни. Це, зокрема, включало в себе співпрацю з іншими музеями міста й області, виставкова, експертна і наукова діяльність, а також організація сімейних недільних майстер-класів та курсів арт-терапії для внутрішньо-переміщених осіб, ветеранів та мешканців Полтави, Джастін Вернера та Ольга Курчакова обговорили питання відстоювання та захисту української національної ідентичності митців, пам’ять про яких і чия творчість довгий час були поглинені російською ідеологічною машиною в цілях прищеплення українцям комплексу меншовартості. Окремо торкнулися питання взаємодії з міжнародними донорськими організаціями щодо підтримки українських музеїв у період війни. Директорка музею також провела оглядову екскурсію музеєм, під час показала реалії роботи художнього музею в часи російської агресії.

Насамкінець латвійська гостя вивчила досвід життя й роботи в умовах війни працівників Центральної бібліотеки Полтавської міської територіальної громади та її філій. Стейкголдрка спеціальності 034 Культурологія, директорка Таміла Андріївна Дузенко розповіла про поєднання виконання професійної та волонтерської діяльності працівниками бібліотек, а також організацію заходів із внутрішньо-переміщеними особами та місцевими жителями щодо підтримки Збройних сил. Зокрема, через співпрацю з громадськими об’єднаннями, такими як ГО «Об’єднані надією».  Репортерка відвідала бібліотеку-філія №7, де ознайомилася з функціонуванням на її базі об’єднання «Невтомні бабусі», які разом із працівниками бібліотеки окрім зборів на дрони та РЕБ за час війни змогли зробити понад 70 тис. кв. м. захисних сіток, десятки чугайстрів, сотні пар білизни для воїнів ЗСУ, а також займаються щотижневим забезпечення продуктами харчування понад ста воїнів-захисників.

Синхронний переклад під час зустрічей забезпечував завідувач кафедри культурології, філософії та музеєзнавства Олександр Лук’яненко. Джастін Вернера зауважила, що досвід нашого закладу вищої освіти та установ культури міста й області стане у нагоді іншим установам як в Україні, так і за її межами. А історії з життя українців будуть мотивацією європейцям не ослаблювати підтримку нашої країни у протистоянні з агресором.

You may also like...