Культурологи ознайомиолися з соціокультурним простором Центральної бібліотеки Полтави

Здобувачі спеціальності 034 Культурологія факультету технологій та дизайну ПНПУ імені В. Г. Короленка з доценткою Аллою Литвиненко відвідали Центральну бібліотеку Полтавської міської територіальної громади. Завідувачка відділу обслуговування ЦБ ПМТГ Тетяна Обифіст розповіла про ініціативи щодо сучасного функціонування бібліотеки, які успішно реалізуються у напрямах проєктної, інформаційної, наукової, мистецької, освітньої, культурно-просвітницької та інших видів діяльності. Студенти ознайомилися з можливостями закладу культури по проведенню соціальних проєктів, вивчили досвід роботи з громадою у площині допомоги переселенцям, які втратили свої домівки і рідних під час війни; що дозволило перетворити звичайну бібліотеку на потужний інноваційний бібліохаб.

Здобувачі освіти ознайомилися з практикою грантової роботи на прикладі закладу, який з 2022 року є учасником україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» за реалізації БФ «Бібліотечна країна»,  також на базі бібліотеки успішно реалізовано просвітницький проєкт «Бібліотека – платформа єднання» спрямований на інтегрування ВПО у міську громаду. Тетяна Обифіст показала студентам-культурологам потужну й сучасну матеріальну базу бібліотечного центру, яка є втіленням данської моделі бібліотечних установ, запропонованої у 2010 році експертами Центру досліджень культурної політики Королівської школи бібліотечних та інформаційних наук при Копенгагенському університеті Дорек Скот-Хансен, Каспер Хвенегард Расмуссен та Хенрік Йохумсен.  Майбутні культурологи вивчили практику функціонального зонування, що поєднує у собі  4-х локації: для навчання, натхнення, зустрічей та подій. Інтер’єр обладнаний зручними меблями, диванами, стінками-стільниками, комп’ютеризованими робочими місцями.

Студентська молодь також ознайомилася з новацією у бібліотеці –проведенням психологічно-розвантажувальних сеансів за допомогою Хібукі-терапії. Майбутні культурологи під час відвідування закладу культури побачили, що бібліотеки Полтавської громади сьогодні – це майданчики для інтерактивного спілкування дітей і дорослих, зустрічей із письменниками, художниками, музикантами, вченими, викладачами, фахівцями з різних сфер творчості та цікавими особистостями. Для культурологів бібліотечне середовище – це простір для активної самореалізації, інтелектуального, творчого розвитку і професійного зростання.  Співпраця здобувачів вищої освіти  із бібліотекою триватиме й надалі.

You may also like...