ПЛАСТИЛІНОГРАФІЯ «ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС»

12 травня 2022 р. викладачі факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка провели для дітей майстер-клас «Петриківський розпис» із застосуванням методики пластилінографії.

Вишуканий та неповторний петриківський розпис – чудовий привід для гордості українців. В основі його барвистих візерунків лежить безмежна любов до рідного краю. Найчастіше такий розпис виконують фарбами, трохи рідше – кольоровими глинами, а викладачі факультету технологій та дизайну запропонували стилізувати його в об’єм за допомогою пластилінографії.

Поняття «пластилінографія» має два смислових кореня: «граф» – створювати, малювати, а під першою половиною слова «пластилін» мається на увазі матеріал, за допомогою якого здійснюється виконання задуму. Пластилін використовується як «фарби», як зображувальний матеріал, а інструментом для роботи з цим матеріалом слугують долоньки та пальчики дитини.

Використання пластилінографії сприяє розвитку творчої уяви, активності, ініціативності, а також дрібної моторики м’язів рук у дітей різного віку. Взаємодіючи з пластиліном, діти отримують задоволення, у них виникає бажання створювати нові, незвичайні, фантастичні вироби.

You may also like...