СТУДЕНТИ ФАКУЛЬТЕТУ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ ВІДВІДАЛИ МУЗЕЙ В. КОРОЛЕНКА

Здобувачі освіти факультету технологій та дизайну разом із викладачами завітали до Літературно-меморіального музею В. Короленка у Полтаві. Для молоді провели екскурсію залами літературної частини, розповівши про полтавський період життя письменника та його творчість.

Гості закладу культури дізналися, що сам заклад розпочав свою діяльність у 1928 р. з виставки «Життя і творчість Володимира Короленка» до 75-ї річниці від дня його народження, на основі якої у 1940 р. було створено музей. Екскурсія мала на меті показати зв’язок університету, що на цей час носить ім’я відомого письменника з 1946 р., з закладом культури у соціокультурному просторі міста. Серед іншого молоді варто було почути позиції працівників музею стосовно постаті діяча минулого у зв’язку з дискусіями, що виникли в українському суспільстві у зв’язку з вторгненням росії в Україну у лютому 2022 року та прискоренням процесів декомунізації та позбавлення простору місті від російських імперських маркерів.

Студенти дізналися факти з біографії гуманіста, який у Полтаві займався літературною та редакторською роботою, став головою комітету міської громадської бібліотеки, взаємодіяв і з українською інтелігенцією, а після встановлення більшовицького режиму адресував звернення до леніна та українського командування, писавши статті до газет із закликами зупинити позасудові розправи.

Для здобувачів освіти спеціальності 034 Культурологія важливим було ознайомлення з історією комплектування музейної експозиції, що містить понад 10 тисяч експонатів, серед яких особисті речі письменника та його родини, бібліотека, твори образотворчого мистецтва, рукописи циклу сибірських оповідань «Історії мого сучасника» тощо. Студенти спеціальностей 014.10 Середня освіт (Трудове навчання та технології) та 015.36 Професійна освіта (технології виробів легкої промисловості) дізналися про співпрацю музейної установи та університету у реконструкції предметів побуту та одягу родини Короленка.

Здобувачі освіти актуалізували свої знання з організації позашкільних заходів на прикладі практики проведення літературно-мистецьких вечорів, новорічних дитячих свят «Біля Короленківської ялинки» працівниками музею, а також традиції частування короленківським чаєм із цілющого різнотрав’я.

You may also like...