Відбулося засідання робочої групи з обговорення ОПП за спеціальністю 034 Культурологія

У Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка пройшли зустрічі професорсько-викладацького складу кафедри культурології, здобувачів освіти та стейкголдерів, на яких члени робочих груп обговорили освітньо-професійні програми за спеціальністю. Зустріч розробників освітньо-професійної програми підготовки магістрів за спеціальністю 034 Культурологія зі стейкголдерами відбулися у змішаному форматі – в університеті та в режимі відеоконференції на платформі Zoom. На засіданні обговорювали проєкт освітньої програми ІІ (магістерського) рівня вищої освіти, що буде представлена на вступній кампанії 2024 р. В обговоренні взяли участь члени проєктної (робочої) групи: завідувач кафедри культурології, доктор історичних наук, професор Олександр Лук’яненко, докторка педагогічних наук, професорка Любов Кравченко, кандидатка мистецтвознавства, доцентка Алла Литвиненко, від роботодавців – директорка Літературно-меморіального музею Олеся Гончара Тетяна Бондаревська, директорка Полтавської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва імені Олеся Гончара Світлана Сичова, від здобувачів вищої освіти – Ольга Слухай та Катерина Кібенко.

Гарантка ОПП, кандидатка мистецтвознавства, доцентка Алла Литвиненко, представляючи проєкт освітньо-професійної програми, акцентувала увагу на тому, що під час перегляду ОПП було враховано пропозиції та зауваження стейкголдерів, випускників та здобувачів освіти, отриманих після аналізу моніторингу якості освіти, а також поінформувала про акредитацію ОП Культурологія другого (магістерського) рівня вищої освіти та отримання відповідного сертифікату на продовження дії ОП «Культурологія» терміном дії до липня 2028 року. Гарантка висунула на обговорення рекомендації ЕГ та ГЕР  з удосконалення освітньої програми «Культурологія» для набору на спеціальність у 2024 році. Відповідно до критеріїв самоаналізу ОП було рекомендовано доповнити зміст ОК професійного циклу інформацією регіонального значення, що підкреслить унікальність ОП та відповідатиме вимогам місцевого ринку праці; запропоновано: увиразнити в змісті ОК «Сучасні стратегії культурної політики» і «Менеджмент закладів культури» регіональну проблематику (шляхом вивчення нормативних документів, джерел  та форм  їх опрацювання; складання аналітичних записок, звітів тощо), включити в блок професійної підготовки ОК фундаментального теоретико- культурологічного змісту (наприклад – Філософію культури, чи Семіотику культури, чи Сучасну вітчизняну культурологію. тощо) для ознайомлення здобувачів з новітніми тенденціями розвитку науки культурології та цілеспрямованого формування інтегральної і фахових компетенцій, програмних результатів навчання власне за спеціальністю 034 Культурологія.

Завідувач кафедри Олександр Лук’яненко говорив про те, що для успішного розвитку ОП слід удосконалювати   профорієнтаційну роботу з абітурієнтами, зокрема, через рекламу спеціальності в ЗМІ й мережі Інтернет, проведення тижнів спеціальності, організацію підготовчих курсів для вступників тощо. Він повідомив, що реклама спеціальності Культурологія систематично здійснюється в мережі Інтернет, зокрема на платформах фейсбук, інстаграм, вайбер; засобами сайту кафедри через оприлюднення зав’язків із випускниками спеціальності (їхніх професійних успіхів і досягнень); під час проведення тижнів факультету і Днів відкритих дверей в університеті (культурологи постійно долучені до організації та  проведення соціокультурних заходів, майстер-класів, науково-пізнавальних і творчих конкурсів для учнів шкіл, коледжів тощо). Викладачі кафедри здійснюють профорієнтаційну діяльність, шляхом співпраці з учнями МАН, Інститутом післядипломної освіти, організовують та проводять курси з підготовки абітурієнтів до складання ЗНО, здійснюють просвітницькі заходи, лекцій; беруть активну участі в діяльності громадських організацій тощо.

Презентація програм викликала жваве обговорення. До дискусії долучилися директорка Літературно-меморіального музею Олеся Гончара Тетяна Бондаревська, директорка Полтавської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва імені Олеся Гончара Світлана Сичова, професорка Любов Кравченко, а також золбувачки освіти Ольга Слухай та Катерина Кібенко.

Члени робочої групи підтримала ініціативи доповідачів, зауваживши, що в цілому ОПП відповідає стандарту вищої освіти. Викладачі кафедри культурології висловили подяку всім членам робочої групи за підтримку освітньо-професійних програм і сподівання на подальшу співпрацю. На засіданні затвердили проект освітньо-професійної програми «Культурологія» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

You may also like...