КУЛЬТУРОЛОГИ ВИВЧАЮТЬ ІСТОРІЮ КУЛЬТУРИ В МУЗЕЙНОМУ ПРОСТОРІ МІСТА

Викладачі кафедри культурології разом зі студентами практикують проведення музейних лекцій, під час яких теоретичний матеріал унаочнюється у закладах культури. Так, здобувачі вищої освіти разом із доцентами Олександром Лук’яненком та Вітою Дмитренко поєднують осягання історії української та світової культури, а також вивчення повсякденної культури України з оглядом тематичних виставок у соціокультурному просторі обласного центру.

Одним із прикладів таких заходів був огляд експозиції всеукраїнської виставки світлин «Портрети у старому місті» київського фотоклубу «9×12» у Полтавському літературно-меморіальному музеї І. Котляревського.

Студенти ознайомилися з підсумками творчих здобутків клубу, що зібрав навкруг себе любителів фотомистецтва ще в далекому 1997 р. А з 2005 р. члени клубу традиційно влаштовують виставки своїх робіт у м. Києві у творчому співробітництві з бібліотекою імені В. Винниченка. Експозиція об’єднала колективні, конкурсні й авторські проекти різних жанрів та спрямувань – найцікавіші чорно-білі фотопортрети, які не тільки показують галерею наших сучасників, але й розкривають глибокий внутрішній світ людини.

Викладачі та студенти провели мистецький аналіз творів фотохудожників, звертаючи увагу на композицію кадру, на специфіку семіотичного значення фотографії за Ч. Пірсом, за яким фотографія проявляє себе і як ікону, і як індекс, оскільки вона з одного боку візуально подібна об’єкту, а з іншого — вказує на нього. Окрім цього, майбутні культурологи з’ясували роль постановочної фотографії як джерела з вивчення культури й побуту епохи.

You may also like...