У Гадячі відбулися поетичні діалоги кафедри культурології

21 жовтня кафедра культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка та Полтавська обласна громадська організація «Об’єднані надією» у межах проєкту «Поетичні діалоги» провели соціокультурний захід для жителів м. Гадяча. Літературна зустріч під назвою «Голос із міді» з нового ракурсу відкрила слухачам творчість місцевої поетки, старшої наукової співробітниці Гадяцького історико-краєзнавчого музею Марії Рахмун. Дискусію модерував завідувач кафедри культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка Олександр Лук’яненко.

У затишній виставковій залі Гадяцького історико-краєзнавчого музею автори дискутували з приводу життєвого шляху митця, роздумували щодо ролей людини в суспільному житті, знаходили відповіді на питання про необхідність автору бути почутим та зрозумілим. Учасники діалогів розмірковували з приводу генетичного поетичного дару та впливу поезії на формування родової (національної) пам’яті. Письменники ділилися зі слухачами життєвими цінностями, пояснювали свої уявленнями про навколишній світ, про почуття й пам’ять. Одним із стрижнів розмови була поетична творчість під час російсько-української війни та поезія, присвячена рідним та близьким, долі яких змінило російське вторгнення в Україну. Окремі роздуми були присвячені темі взаємовідносин поета й релігії, а також роздумів щодо єдності (протилежності, тотожності) поетичного й пророчого слова.

Окрім творчості поетів із Полтавщини, слухачі познайомилися з розмислами українських мислителів і поетів Тараса Прохаська, Ліни Костенко, Юрія Липи, Максима Рильського, Юрія Іздрика, Марини Пономаренко. Для кращого розуміння питань пам’яті й релігії, війни й сили слова у творчості поети роздумували над висловами французького поета й політика Едуарда Ерріо та північно-ірландського письменника Ніколаса Лерда, англійського поета-ветерана Першої світової війни Зігфріда Сассуна та рабина Авраама Джошуа Хешеля.

У другій частині зустрічі гості могли поставити  запитання до учасників діалогів, а також поділилася своїми враженнями від їхньої творчості. На зустрічі були присутні небайдужі до художнього слова містяни, працівники закладів культури, а також викладачі й здобувачі освіти Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв імені І. П. Котляревського. Голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал звернув увагу на численну молоду аудиторію, зауваживши унікальність талантів на Гадяччині. Він наголосив на перспективах подальшої активної громадської та соціокультурної діяльності у місті й області з такою натхненною молоддю із залученням команди ПНПУ імені В. Г. Короленка.

Після зустрічі Олександр Лук’яненко передав книгозбірні Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв імені І. П. Котляревського примірники своїх творів. Разом із директоркою Гадяцького історико-краєзнавчого музею Наталією Дмитрівною Судаковою обговорили перспективи зміни освітніх програм спеціальності 034 Культурологія з урахуванням практичної підготовки у стінах оновленого музею м.Гадяч.

You may also like...