Українознавчі ініціативи та підтримка України за кордоном

Кафедра культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка та стейкголдер спеціальності 034 Культурологія, громадська організація «Європейський вибір Полтавщини» продовжують серію волонтерських проєктів щодо залучення української та світової спільноти до допомоги Україні у війні з росією. Серед минулих ініціатив – онлайн-зустрічі з європейськими діячами освіти та культури, журналістами та викладачами університетів країн Балтії на українознавчу тематику та публікація серій сюжетів у латвійському виданні SATORI про соціокультурний вимір російської агресії.

Зараз триває лінгвокультурний проєкт, у який залучені активні громадяни Північної та Південної Америк. Завідувач кафедри культурології Олександр Лук’яненко курує цикл просвітницьких зустрічей, де через знайомство з українською культурою та мовою відбувається привертання уваги світу до проблем України. Учасники проєкту з-за кордону радо діляться своїми здобутками у лобіювання інтересів нашої держави за кордоном.

Так, один із активних учасників освітнього проєкту, членів професійної команди Google Пол Лакмен (Paul Lackman) презентував результати роботи своєї команди, натхненної історіями українців до боротьби за наші інтереси в США. На роботі він входить до групи підтримки українців, яка збирає гроші для підрозділів української армії. Члени цієї групи вже придбали автомобілі для санітарного транспорту, швидкісні річкові катери та медичне та військове приладдя. У жовтні Пол Лакман брав участь у саміті «Ukraine Action Summit», який об’єднав понад 45 американських груп, які підтримують Україну. Понад 500 американців із 36 штатів США приїхали до Вашингтона, округ Колумбія, з метою лобіювання Конгресу США щодо продовження підтримки української армії та економіки. Оскільки сам учасник соціокультурного проєкту з вивчення мови й культури України живе в місті Шарлоттсвіль, штат Вірджинія, він зустрічався зі співробітниками офісів сенаторів Марка Р. Ворнера (Mark R. Warner) та Тіма Кейна (Tim Kaine), а також із конгресменами з Вірджинії. На зустрічі активні американці повідомили цим обраним посадовцям, що боротьба України з російською агресією є ключовою для безпеки США та союзників США, наголосивши на необхідності чинити тиск на Росію, щоб повернути всіх українців, вивезених з України та переселених до Росії. Цей саміт дій також дозволив Полу Лакмену познайомитися з іншими американцями, зацікавленими у свободі України, налагодити контакти та поділитися ідеями щодо того, як підтримати Україну економічно, політично та військово.

Соціокультурні ініціативи нашого університету, подібні до лінгвокультурного проєкту ГО «Європейський вибір Полтавщини» та кафедри культурології, допомагають не лише просувати українську культуру за кордоном, але й сприяють національній безпеці через задіяння широкої сітки міжнародних волонтерських та громадських організацій до підтримки України.

You may also like...