ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ ПРОФЕСОРКИ МАРІЇ КАЛАШНИК ДЛЯ МАЙБУТНІХ КУЛЬТУРОЛОГІВ

Студенти спеціальностей 034 Культурологія першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, а також викладачі кафедри культурології Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка взяли участь у гостьовій лекції заслуженого діяча мистецтв України, докторки мистецтвознавства, професорки кафедри музично-інструментальної підготовки вчителів Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди Марії Калашник. Лекторка презентувала доповідь на тему , актуальну в курсі підготовки творчого та соціально активного культуролога: «Підготовка до публічних концертних заходів у початкових спеціалізованих  мистецьких закладах освіти».

Марія Павлівна як знаний музичний критик та педагог, ознайомила слухачів із умовами та методикою підготовки дітей до публічних мистецьких виступів. Актуальність теми пов’язана з подальшими перспективами працевлаштування культурологів як фахівців із початкової освіти (культорганізаторів закладу позашкільної освіти), а також як організаторів у сфері культури та мистецтва (керівників аматорського дитячого колективу та керівників аматорського колективу за видами мистецтва).

Членкиня Національної спілки композиторів України надала рекомендації щодо роботи викладача з дітьми й батьками до й після концерту. Це сприяло розвитку таких фахових компетентностей, як здатність організувати культурні події, використовуючи сучасні методи та технології та здатність дотримуватися стандартів професійної етики та міжкультурної комунікації. Студенти вивчили правила  змістового наповнення концертних афіш та програм митецького заходу, що важливо для формування уміння обґрунтовувати, розробляти та реалізовувати культурні події та проекти з дотриманням законодавства та у відповідності до визначених мети та завдань. Учасники гостьової лекції обговорили особливості викладацької активності та зосередилися на характеристиці дій викладача під час публічного виступу його вихованців.

Беручи участь у дискусії після лекції, культурологи отримали багато цінних практичних рекомендацій, розширивши та збагативши свої професійні компетенції як організатора соціокультурних освітніх та мистецьких дійств.

You may also like...