У Козельщині відбулися поетичні діалоги кафедри культурології

27 січня кафедра культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка разом із громадською організацією «Об’єднані надією» провели соціокультурний захід у селищі Козельщина Кременчуцького району. Літературний вечір під назвою «Пригощу тебе щастям» познайомив слухачів життєвим і творчим шляхом місцевої письменниці, поетки, сценаристки, майстрині Зої Гурбанової. Модератором діалогів був завідувач кафедри культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка Олександр Лук’яненко.

Захід у межах проєкту «Поетичні діалоги» проходив у затишному приміщені Громадського культурно-освітнього простору Козельщини «Smart простір». Поети обговорювали уже традиційні для зустрічі теми творчого самовизначення та початків мистецького шляху. Олександр Лук’яненко та Зоя Гурбанова спілкувалися щодо спадковості літературного таланту в родині та впливу плину часу та творчість мистців. Учасники діалогів  розмірковували з приводу сталості та мінливості моральних та естетичних уподобань людей. Письменники ділилися зі слухачами власними життєвих цінностей, осібне місце з-поміж яких займали питання зв’язку з природою, ставлення до Бога та релігії. Важливе місце у канві літературного вечора було відведене воєнній поезії, у якій переплітається громадянська, філософська й інтимна лірика. Автори ділилися роздумами з приводу значення українського літературного слова та історіями власного шляху у мистецтві, на якому перехід на українську мову творення був знаковим попри чималий багаж російськомовної поезії та прози, породжений русифікацією України, посиленою у радянську добу. Зоя Гурбанова звернула особливу увагу на історії українських митців ХХ століття, постраждалих від тоталітарного радянського режиму за свою відданість національним маркерам – мові, культурі й традиціям.

Окрім творчості Зої Гурбанової та Олександра Лук’яненка, гості поетичних діалогів познайомилися розмислами української поетки Ірини Мулярчук з приводу природи поезії. Вірші канадського митця Роберта Вільяма Сервіса та американської мисткині Александри Ель ілюстрували ставлення поетів до віку, старіння та морально-естетичних змін упродовж життя. На прикладі життя фінської письменниці Туве Янссон вияскравилися історії про значення відпочинку та ролі періодичного усамітнення для автора. Долі письменницьких династій Олександра Дюма-батько та Олександра Дюма-сина, Лесі Українки та її матері Олени Пчілки, Ліни Костенко та її доньки Оксани Пахльовської, Джона Р. Р. Толкіна, його сина Крістофера та онука Саймона допомогли побачити можливість спадкування мистецького таланту в родині. Вірші англійського поета-романтика Вільяма Вордсворта утверджували у думці про вагомі місце природи як джерела натхнення, об’єкта креативного письма й місця відновлення сил для митців різних епох. Звернення до творчості Тараса Шевченка показало, що питання релігійності письменника ніколи не можу бути пізнане до кінця, лишаючи дискусії щодо його духовного світу, відображеного у поетичних та прозових творах. Світ воєнної поезії ставав зрозумілішим з рядками віршів Ліни Костенко, у яких та розповідала про початки свого літературного пошуку дитиною в окопі Другої світової війни. Іван-Нечуй Левицький своїми роздумами з приводу негативних перспектив України у союзі з росієї та твердості щодо відмінності двох культур запевняв у правильності нинішнього шляху України подалі від північного сусіда, який століттями намагався поглинути її територіально і знищити культурно й духовно.

У другій частині зустрічі козельщинці, а також гості з Полтави, Кременчука й Карлівки спілкувалися з учасниками діалогів та ділилися враженнями від творчості літераторів. Голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал звернув увагу присутніх та потребі розвитку української культури в умовах російської агресії, зауваживши гарний приклад учасників діалогів, котрі, попри тривалий час домінування російської мови у їхньому буденному та творчому світі, упевнено творять українською і на інтимні, і на злободенні теми. Він закликав українці гуртуватися навколо національного кореня, аби захисники України, що боронять наш край на передовій, мали міцний тил.

Стейкголдер спеціальності 03 Культурологія Громадська організації «Об’єднані надією» продовжує співпрацювати у площині підтримки громадської та соціокультурної діяльності з командою ПНПУ імені В. Г. Короленка.

You may also like...