Виїзне засідання робочої групи із розробки проєкту нової освітньо-професійної програми «Середня освіта (Трудове навчання та технології. Робототехніка)»

7 лютого 2024 року робоча група нової ОП «Середня освіта (Трудове навчання та технології. Робототехніка)» провела виїзне засідання на базі студії креативної технічної освіти «ТехноЛаб».

Засновник та керівник студії, Владислав Кушніров, відмітив, що «ТехноЛаб» – це інтеграція коворкінга і бібліотеки, лише замість книжок тут знаходяться інструменти. Тобто, будь-хто може сюди прийти і, використовуючи обладнання, яке тут є у наявності, реалізовувати власні творчі ідеї.

Гарант ОП Лариса Гриценко, наголосила на актуальності співпраці із студією креативної технічної освіти «ТехноЛаб» у зв’язку із відкриттям на кафедрі теорії і методики технологічної освіти нової ОП «Середня освіта (Трудове навчання та технології. Робототехніка)». Лариса Олександрівна відзначила, що сучасне життя та пошук свого місця у майбутньому високотехнологічному світі потребує активної творчої особистості і сформувати її можна лише впроваджуючи сучасні стратегії розвитку технологічної освіти, зокрема робототехніку. Саме робототехніка найтіснішим чином пов’язана із технологіями, оскільки спрямована на створення роботів і робототехнічних систем, призначених для автоматизації складних технологічних процесів і операцій. Поєднання змісту та методології сучасних технологій й інженерного проєктування дозволяє зробити акцент на комплексному формуванні науково-технічного мислення здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти та цілеспрямовано формувати творчу активну особистість.

Член робочої групи Володимир Мокляк зосередив увагу на теорії та практиці впровадження робототехніки в умовах модернізації системи технологічної освіти в Новій українській школі та підкреслив, що «ТехноЛаб» якраз і охоплює всі напрямки такої діяльності. Технологічна освіта та робототехніка дозволяють впроваджувати новітні технології, які прагне використовувати у своїй діяльності креативна творча учнівська та студентська молодь.

Деканка факультету технологій та дизайну Юлія Срібна, зазначила, що формат відкритої майстерні дозволяє охочим реалізовувати власні проєкти, обмінюватися досвідом, розвивати креативні індустрії.

Андрій Цина, завідувач кафедри теорії і методики технологічної освіти, наголосив на важливості розширення і поглиблення співробітництва для розвитку вітчизняної технологічної освіти, а ефективне використання спільних можливостей для підготовки майбутніх учителів трудового навчання та технологій буде сприяти підвищенню кваліфікації освітян та популяризації робототехніки та винахідництва серед молоді.

You may also like...