У межах тижня факультету технологій та дизайну відбувся вернісаж «Писанкова веселка»

25 квітня 2024 року в рамках святкування Тижня факультету технологій та дизайну у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка відбувся масштабний захід Вернісаж «Писанкова веселка-2024» за участі здобувачі освіти з усієї України, включно з Києвом, Слав’янськом, Глуховом, Харковом, Полтавою, Сумами, Славутою, Хмельницьким, які подали свої творчі роботи на конкурс і були запрошені оргкомітетом разом із своїми вчителями на нагородження до Університету.

Урочисте відкриття вернісажу відбулося за участі ректорки ПНПУ імені В. Г. Короленка  професорки Марини Гриньової, яка з вітальним словом звернулася до учасників заходу. У своїй промові Марина Вікторівна висловила захоплення талановитою молоддю, здобувачами освіти із різних навчальних закладів та вдячність науково-педагогічним й педагогічним працівникам, які натхненно працюють з підростаючим поколінням українців.

Очільниця факультету технологій та дизайну Юлія Срібна відзначила, що на Всеукраїнський конкурс «Писанкова веселка-2024» було подано понад 200 творчих робіт від здобувачів освіти з усієї України. В стінах університету на заході раді вітати учнів та вчителів із КЗ «Сахновщинський будинок дитячої та юнацької творчості» Сахновщинськоі селищної ради Красноградського району Харківської області, КЗ Полтавський міський багатопрофільний ліцей №1 ім. І.П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області», Чорнухинського ліцею імені Г.С. Сковороди Чорнухинськоі селищної ради Лубенського району Полтавської області, Кибинської гімназії миргородської міської ради Полтавської області, Сагайдацького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Шишацької селищної ради Полтавської області, КЗ «Зінківський будинок дитячої та юнацької творчості» Зінківської міської ради Полтавської області), КЗ «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 ім. І. П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області».

Юлія Анатоліївна запросила усіх учасників заходу ознайомитись із творчим доробком талановитої учнівської молоді. Учасники конкурсу привезли до університету свої творчі роботи, кожен бажаючий міг ознайомитись з ними на розгорнутій виставці.

Ведуча заходу, студентка спеціальності 015.00 Професійна освіта (Сфера обслуговування), Анастасія Плахота, оголосила лауреатів конкурсу, які були нагородженні дипломами І, ІІ і ІІІ ступеня та солодкими призами від громадської організації «Об’єднані надією».

Подяки за творчий підхід до роботи з дітьми, результативну підготовку учнів до Всеукраїнського конкурсу «Писанкова веселка-2024» було вручено учителям Світлані Кодацькій,  Тетяні Кобі, Олені Максаковій, Лисенко Ларисі, Світлані Сидоренко, Світлані Ляшенко,  Світлані Лисак, Людмилі Гавриленко, Інні Сень, Світлані Медведєвій, слова особливої подяки за багаторічну співпрацю із факультетом технологій та дизайну висловлено директорці Кибинської гімназії миргородської міської ради Полтавської області Ларисі Лисенко.

Церемонія нагородження включала святкову програму, що додала особливого настрою та урочистості. Для учасників заходу виступили вокалісти Дитячого естрадного гурту «Гламурчики» Полтавської дитячої музичної школи № 3 імені Бориса Гмирі (Керівник гурту – Дар’я Бєлікова) з пісенним дарунком «Ми майбутнє», вокалістка Павлик Кристина заспівала пісню «Намалюй», а Поліна Білько – пісню «Русі коси».

Завідувач кафедри теорії і методики технологічної освіти професор Андрій Цина забезпечив відео-інформування усіх доєднаних до урочистого заходу в режимі Zoom -конференції учителів трудового навчання та технологій – активних членів Полтавського осередку громадської організації «Всеукраїнська асоціація наукових і практичних працівників технологічної освіти». В режимі реального часу вони мали можливість зануритись у атмосферу урочистого дійства.

До заходу доєдналися в онлайн-режимі й інші учасники Всеукраїнського конкурсу «Писанкова веселка-2024», зокрема здобувачки 4 курсу бакалаврського рівня вищої освіти Юлія Хвостова та Олена Лещенко із ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», факультету початкової, технологічної та професійної освіти (гурток «Інноваційні технології в технологічній освіті», керівник Надія Вовк), які представили свої роботи.

У рамках святкового заходу відбулися чотири майстер-класи з виготовлення великодніх писанок, зібравши учасників для обміну досвідом та ідеями. Активно долучилася до проведення майстерок студентська молодь, що навчається на різних освітніх програмах факультету технологій та дизайну.

Майстер-клас з розпису писанки «Як Великдень на дворі, то й писанка на столі» проведено доцентками кафедри теорії і методики технологічної освіти Ларисою Гриценко, Оксаною Кудрею та студентами спеціальності 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології) Катериною Коваль, Інною Бут, Іваном Ізмайловим, Аліною Широкою, Ангеліною Корнієнко. Навчалася на двох локаціях автентичним традиціям розпису писанок технікою гарячого воскового розпису учнівська молодь 11 класу Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №20 імені Бориса Серги разом із вчителем трудового навчання та технологій, у минулому – випускницею факультету, Оксаною Шефер.

У дружній атмосфері учні ознайомилися з традиціями нашого народу у сфері писанкарства, дізналися про її символічний зміст та історію виникнення в Україні, навчалися техніці воскового розпису. Під час цього сакрального дійства кожен учасник мав можливість створити за автентичною технологією свою власну писанку!

Викладачі кафедри професійної освіти, дизайну та безпеки життєдіяльності Тетяна Борисова та Наталія Орлова, а також студенти спеціальностей 015.36 Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості) і 015.00 Професійна освіта (Дизайн): Віта Матюха, Вікторія Трофімова, Вікторія Попова та Ксенія Ус провели для учнів Полтавського міського багатопрофільного ліцею № 1 ім. І. П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області та вихованців комунального закладу позашкільної освіти «Зіньківський будинок дитячої та юнацької творчості» Зіньківської міської ради майстер-клас зі створення Великодньої прикраси – писаки-мальованки.

Роботи гостей заходу вразили своїм розмаїттям – були зображені дивовижні квіти, птахи та звірі, герої комп’ютерних ігор і навіть стилізації картин Ван Гога «Зоряна ніч» та «Соняхи». Учасники майстер-класу з великим задоволенням продемонстрували свої естетичні погляди, смаки, які ґрунтуються на українських народних традиціях та кращих надбаннях світової культури.

Майстер-клас з декорування писанки технікою «декупаж» провела асистентка кафедри теорії і методики технологічної освіти Наталія Нагорна. Творча діяльність учнів 7-го класу ліцею №14 «Здоров’я» Полтавської міської ради (класний керівник – Наталія Пилипенко) була спрямована на опанування новітньої технології декорування великодніх писанок технікою декупаж. Працювати учням над створення декупажної писанки допомагали студенти спеціальності 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології) Ірина Карпекно, Аліна Ткаченко та спеціальності 034 Культурологія Ліза Летюха, які залучили школярів до глибшого вивчення нових технік декорування, розвиваючи їх творчі навички та знання у сфері декоративно-прикладного мистецтва.

Майстер клас із виготовлення писанки-мотанки дружнім колективом провели здобувачі освіти різних спеціальностей: 034 Культурологія – Анастасія Федоренко, Каріна Вихренко; 015.00 Професійна освіта (Дизайн) – Діана Мопченко, Каріна Горпиненко; 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології) – Ангеліна Корнієнко, Роман Гарець.

Надзвичайна вдячність за фото і відеозйомку Вернісажу «Писанкова веселка-2024» студентці спеціальності 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології) Аллі Козленко, за технічну підтримку заходу – асистенту кафедри теорії і методики технологічної освіти Олексію Дебре, завідувачу навчальної лабораторії інженерної та компʼютерної графіки Миколі Лозі, за допомогу у підготовці ключових локацій заходу неймовірній студентській молоді факультету технологій та дизайну – Артему Батьковському, Артему Тимші, Дмитру Деркачу, Олексію Хребтову, Олександру Приходьку,  Олексанру Козубу, Владиславу Яковенку,  Вадиму Булизі.

You may also like...