Викладачі й студенти кафедри культурології відвідали «Опішнянську артіль»

Колектив кафедри культурології разом зі здобувачами освіти та деканом факультету технологій та дизайну Юлією Срібною відвідали «Опішнянську артіль» у с. Малі Будища. Захід відбувся за сприяння стейкголдера спеціальності 034 Культурології, громадської організації «Об’єднані надією» (голова – Роман Шестопал) та дирекції культурного осередку.

Студентка бакалаврату кафедри культурології, майстриня артілі Валентина Гармаш ознайомила гостей з історією створення сучасного гончарського мистецького хабу, провела екскурсію майстернею та розповіла про опішнянську кераміку, демонструючи експонати з експозиційного простору закладу. Студенти-культурологи мали змогу побачити процес виготовлення гончарних виробів на крузі, а також самостійно спробувати виліпити горщик чи таріль.

Випускниця факультету технологій та дизайну Наталія Гурин показала тонкощі декорування готового виробу ангобами – фарбами на основі рідкої глини природного кольору та забарвленої пігментом.

У другій частині зустрічі студенти й викладачі проходили майстер-клас із виготовлення опішнянської глиняної іграшки – півника-свищика. Майстрині розказували про технології виготовлення іграшки, про специфіку утворення звуку завдяки поміряній камері всередині іграшки та отворам на її поверхні. Захід став важливим елементом не лише розвитку soft-skills, але й сприяв розширенню знань із художніх традицій Полтавщини у руслі регіональних культурологічних студій.

You may also like...