Відбулися поетичні діалоги кафедри культурології, філософії та музеєзнавства уЧутівській громаді

Різновікова аудиторія зібралася в приміщенні Чутівської центральної бібліотеки, аби послухати діалоги прозою та римами про джерела й сутність поетичного покликання та його тлумачення присутніми нас заході митцями. Поети у формі невимушеному діалогові ділилися з публікою роздумами про проблему власного творчого голосу, страху або ж безстрашності говорити суспільно значущі теми оточуючим, а особливо – обтяженим владою. Раїса Артеменко та Олександр Лук’яненко читали й тлумачили поезію, що  показувала місце дитячого і юнацького захоплення літературою у процесі формування світогляді митця. Поети торкалися питань україноцентричної освіти й радянської русифікації Донбасу, де народилася й навчалася пані Раїса. Учасники діалогів пояснювали роль платонічного й фізичного, розділеного й нерозділеного кохання на народження наповненої покуттями поезії. Значущими стали розмисли з приводу впливу соціальних змін, таких як Помаранчева революція чи Революція гідності на психічний стан мистців та їхню творчість. Раїса Артеменко презентувала історії стоврення своїх поетичних збірок «Доки живу – люблю…», «Доки люблю – живу…» та «Мої дороги».

Окрім творчості сучасних поетів із Полтавщини, слухачі познайомилися з роздумами на теми творчого пошуку й джерел поетичних талантів у віршах письменника Василя Симоненка, Ліни Костенко та Івана Драча. Римовані розмисли Грицька Чубая, Наталки Білоцерківець та Григора Тютюнника розкривали багаті грані ставлення митців до любові та щодення. А думок Марка Твена й Бенджаміна Франкліна спрямовували у діалозі про цінність життя митця й подальші життєві й творчі плани.

У другій частині заходу чутяни й гості міста з Полтави та Карлівки ділилася враженнями від почутого. Голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал наголосив на важливості україноцентричних соціокультурних заходів у часи повномасштабного вторгнення росії в України, бо живе мистецтво демонструє духовну силу українського народу і показує, що хлопці й дівчата на передовій тримають фронт не даремно. Він закликав територіальні громади Полтавщини єднатися у творчій співпраці.

You may also like...