СПІВПРАЦЯ ФАКУЛЬТЕТУ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ ІЗ ЯРЕСЬКІВСЬКИМ НАРОДНИМ КРАЄЗНАВЧИМ МУЗЕЄМ

На факультеті технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка відбулася зустріч науково-педагогічних працівників із завідувачкю Яреськівського народного краєзнавчого музею Наталією Дзюбою. Тема методичного семінару: «Організація проєктів із популяризації української культурної спадщини».

У ході семінару обговорили питання актуальності збереження та популяризації культурної спадщини українського народу в існуючих реаліях сьогодення. Очільниця факультету, доцентка Юлія Срібна  зауважила, що здобувачі освіти за спеціальністю 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології) у процесі професійної підготовки вивчають освітні компоненти, змістове наповнення яких пов’язано із опануванням різних видів декоративно-прикладної творчості та народних ремесел. Їх подальша трудова діяльність у школі буде пов’язані із передачею традицій українського народу  підростаючому поколінню школярів.

Завідувачка Яреськівського народного краєзнавчого музею Наталія Дзюба наголосила на тій важливій просвітницькій місії серед молоді, яку виконують краєзнавчі музеї. Їх фонди дозволяють ознайомитися із духовною та матеріальною культурою українського народу, осягнути вагомість надбань українців у різних сферах життя та діяльності. Під час семінару розглянули особливості організації проєктів із популяризації української культурної спадщини. Доцентка Оксана Кудря відзначила важливість залучення студентської та учнівської молоді до таких проєктів, надала інформацію стосовно основних їх видів та найбільш ефективних сучасних форм популяризації надбань українців минулого.

У навчально-науковій лабораторії «Коучинг-центр» факультету технологій та дизайну був проведений  майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки за автентичною технологією, до якого запросили долучитися і пані Наталію Дзюбу.  Під час інформаційного боку майстер-класу  було здійснено екскурс в історію, розглянули особливості та традиції створення ляльки-мотанкина території Наддніпрянщини (теперішніх  Київської, Полтавської та Черкаської областей). Під час практичного блоку учасники семінару проаналізували асортимент традиційних та сучасних матеріалів, що використовуються майстрами народної творчості при виготовленні мотанок на Полтавщині.  Науково-педагогічні працівники факультету познайомили завідувачку музею з автентичною технологією створення ляльки-мотанки вузловим способом.

Наприкінці зустрічі очільниця факультету, доцентка Юлія Срібна відзначила, що традиції створення виробів декоративно-прикладної творчості зберігаються та продовжують відроджуватися, автентичні технології активно впроваджуються в освітній процес підготовки здобувачів освіти за спеціальністю 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології). Факультет технологій та дизайну ПНПУ імені В. Г. Короленка є осередком популяризації української культурної спадщини.

You may also like...