Студенти й викладачі кафедри культурології вшанували жертв Голодомору на пам’ятному заході у музеї Панаса Мирного

20 жовтня здобувачі освіти спеціальності 034 Культурологія разом із доцентами Віталієм Дмитренком та Ренатою Винничук стали учасниками заходу-вшанування пам’яті жертв Голоду-геноциду 1932-1933 років, що проходив у Літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного. Бесіду-спогад «Голодомор. Історія однієї родини» модерували наукові співробітниці музею Лариса Митрофанова та випускниця кафедри культурології Вікторія Щербина.

Учасники заходу актуалізували знання з історії страшної сторінки в минулому нашого народу, згадавши передумови й причини трагедії, імені організаторів Голоду-геноциду у керівництві радянської України та СРСР. Наукові співробітниці музею зробили акцент на регіональному аспекті трагедії, ілюструючи прикладами із джерел з Держархіву Полтавської області. Особлива увага була зосереджена на аудіовізуальних матеріалах до теми.

Актуальним для студентів був перегляд і спільний аналіз фільму «Великий злам» режисера Сергія Лисенка із циклу «Невідома Україна», у якому показана соціокультурна історія часів першої п’ятирічки із 1928 р., входження у щодення таких явищ як «індустріалізація» та «колективізація», запровадження у міський побут новин понять, відмінних від традиційного побуту сільського мешканця. Студенти вивчали, як творчою групою документального проєкту було представлено епоху через аналіз архівної хроніки, рідкісні документи та фотоматеріали про трагедію Голодомору 1932—1933 років.

В умовах російської агресії проти України меморіальні заходи, що демонструють нашу національну ідентичність, є невід’ємною складовою навчально-виховного процесу.

You may also like...