В галереї мистецтв відбувся воркшоп для культурологів

22 квітня 2024 р. у межах тижня факультету технологій та дизайну відбувся воркшоп «Музейна евристика в культурологічних студіях», яку провела Алла Тимошенко, наукова співробітниця Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імен Миколи Ярошенка.

Здобувачі освіти факультету спеціальності 034 Культурологія разом із завідувачем кафедри Олександром Лук’яненком та доцентом Віталієм Дмитренком ознайомилися зі специфікою роботи музею, дізналися про процес організації виставок на прикладі виставки «Борітеся – поборете», присвяченої 210-річчю від дня народження генія українського народу Тараса Шевченка. Студенти знайомилися з прийомами компонування в одному просторі творів мистецтва, виконаних у різних техніках. За зразки Алла Тимошенко взяла станкову графіку народного художника України Миколи Попова, офроти полтавця Олексія Соболевського, килими Ольги Пілюгіної, картини Миколи Підгорного, Сергія Олешка, Інни Гуржій та інших митців. Студенти не лише отримували знання з аналізу творів мистецтва, але й вчилися тому, як слід заповнювати  експозиційну площину та правильно проводити компоновку експозиційного матеріалу.

На прикладі зали з флоро-мозаїчними об’ємними панно майстрині Ольги Літус здобувачі освіти ознайомилися з технікою створення тимчасової персональної виставки. У залі, де експонувалися фотороботи відомого фотохудожника Йосипа Хмелевського, Алла Тимошенко розповіла про тематичну підготовку виставки, про специфіку робота над експозицією, над розміщенням експозиційних матеріалів, фотозон. Тут актуалізувалися знання із необхідності витримування і передбачення достатніх інтервалів між експонатами в таких виставках, де значна кількість невеликих робіт може втомлювати відвідувача, і дрібні за розміром експонати об’єднують у загальну тематичну окрему композицію.

Оглядаючи експозицію філателістичної виставки «Eugen Zotov – Іван Мясоєдов», майбутні культурологи не лише ознайомилися з поштовими листівками, марками та фотографіями, що відбивають творчий шлях митця, але й дізналися від Алли Тимошенко про важливість того, щоб експозиційний матеріал був єдиною цілісною композицією, яка розкриває художніми засобами основну концепцію виставки.

Співпраця педагогічного університету Полтави зі стейкголдером, Полтавським художнім музеєм (галереєю мистецтв) імен Миколи Ярошенка, демонструє важливість та успішність поєднання теоретичного  практичного компонентів у підготовці фахівців-культурологів.

You may also like...