У ГОРІШНІХ ПЛАВНЯХ ВІДБУВСЯ ЗАХІД ІЗ СОЦІОКУЛЬТУРНОГО ПРОЄКТУ КАФЕДРИ КУЛЬТУРОЛОГІЇ

22 липня відбувся спільний захід кафедри культурології та стейголдера спеціальності, Полтавської обласної громадської організації «Об’єднані надією» у межах проєкту «Поетичні діалоги». Культурний центр Центральної міської бібліотеки м. Горішні Плавні зібрав різновікову аудиторію на літературний вечір «З когорти поетів». Поетичні діалоги відбулися з письменницею, журналісткою, громадською діячкою Веронікою Журавель. Захід модерував завідувач кафедри культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка Олександр Лук’яненко.

Поети дискутували з приводу питання самоідентифікації поета, визначали можливість формування місії письменника, його прив’язки до простору та формування ідеї дому. Під час обміну думками лунали роздуми щодо збереження митцем внутрішньої дитини та складнощів писання віршів для дітей, щодо проявів себе з дитячою щирістю у у дорослій поезії та з дорослою серйозністю у дитячій творчості.

Вероніка Журавель та Олександр Лук’яненко декламували вірші, котрі ілюстрували, як поети шукають моральні дороговкази для своєї нації. Осібне місце було відведено темі війни з росією та захисту України літературним словом. Поети пояснювали, чи важлива мистцеві самотність чи навпаки потрібне тяжіння до єднання. Наприкінці автори поділилися думками з приводу того, чим для них є поезія – лише продуктом свідомості, мистецтвом, магією чи молитвою .

Окрім творчості двох сучасних авторів із Полтавщини, для слухачів лунали рядки письменників Лесі Українки, Павла Загребельного та Ліни Костенко. Роздуми англійських поетів-романтиків ХІХ століття Вільяма Вордворта та Семюела Тейлора Кольріджа, американського поета Волта Вітмена допомагали зрозуміти, як поет спроможний вистояти на межі світів та бути інструментом війни. Звернення до розмислів дитячого письменника Корнія Чуковського та культурологині Марарет Мід, ілюстрували дискусію з приводу літератури для маленьких читачів. Ідеї українських мистців Василя Стуса, Павла Вишебаби, Івана Франка, Євгена Маланюка були суголосними під час розгляду питання про затребуваність поетів та поезії, єдність мистця й народу, про таємничий і часто літургійний характер поетичної творчості.

Бібліотека підготувала виставку творів поетів з фондів закладу культури. Гості заходу, члени творчого об’єднання «Слово» м. Горішні Плавні, освітяни, працівники Центральної міської бібліотеки м. Горішні Плавні мали можливість для обміну думками та запитань до митців, на які отримували відверті відповіді. Наприкінці заходу голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал наголосив на успіхах спільних проєктів з Полтавським національним педагогічним університетом імені В. Г. Короленка щодо розвитку культурного життя Полтавщини.

You may also like...