На кафедрі теорії і методики технологічної освіти відбувся міжкафедральний науковий семінар «Формування в учнів 5–9 класів культурної компетентності засобами театральної педагогіки у процесі трудового навчання»

12 лютого 2024 р. на кафедрі теорії і методики технологічної освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка відбувся міжкафедральний науковий семінар для наукових керівників та аспірантів «Формування в учнів 5–9 класів культурної компетентності засобами театральної педагогіки у процесі трудового навчання» із залученням викладачів кафедри професійної освіти, дизайну та безпеки життєдіяльності.

Декан факультету технологій та дизайну доцент Юлія Срібна відзначила сучасні тенденції щодо виведення системи загальної середньої освіти в Україні на рівень державних освітніх стандартів, які вимагають теоретико-методологічного аналізу, експериментальної перевірки ефективності моделей навчання і виховання у вітчизняній теорії і методиці технологічної освіти.

Спікерка семінару професорка Валентина Титаренко охарактеризувала потенціал трудового навчання, який сприяє не лише набуттю предметних знань і вмінь, а й розвитку соціалізації, національної самосвідомості, світоглядних цінностей та загальної культури.

Завідувач кафедри професійної освіти, дизайну та БЖД, доктор педагогічних наук Євген Кулик висвітлив методологічні засади перевірених практикою концепцій формування культури особистості, які  гарантують досягнення позитивних освітніх результатів за педагогічними технологіями формування в учнів сучаноїшколи культурної компетентності.

Професор Микола Близнюк відзначив, що використання елементів театральної педагогіки на уроках трудового навчання сприяє формуванню в учнів, передбачених шкільними програмами трудового навчання, наскрізних умінь із донесення думки, критичного мислення, логічного захисту власної позиції, емоційного інтелекту, ініціативності.

Доцентка Лариса Гриценко звернула увагу на важливість розроблення засобів підготовки майбутніх учителів до формування в учнів 5-9 класів культурної компетентності засобами театральної педагогіки у процесі трудового навчання.

Випускник 4 курсу аспірантури спеціальності 014 Середня освіта (за предметними спеціальностями) Євген Колісник висвітлив методолого-теоретичні та практичні засади авторської методики формування культурної компетентності учнів 5-9 класів засобами театральної педагогіки у процесі трудового навчання, розкрив особливості її апробації та впровадження у закладах загальної середньої освіти України.

У обговоренні взяли участь доктор педагогічних наук Андрій Цина, кандидати педагогічних наук Тетяна Борисова, Оксана Кудря, Наталія Нагорна, Наталія Орлова, Валерій Титаренко, кандидат сільськогосподарських наук Ольга Титаренко, аспіранти кафедри Марина Кондратенко, Владислав Калюжний, Лідія Охріменко, Тарас Чернявський та ін.

You may also like...