У Гадячі відбулися поетичні діалоги кафедри культурології

29 березня у Гадячі пройшла  мистецька зустріч під назвою «Забери мене у вирій». Захід був організований кафедрою культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка разом із громадською організацією «Об’єднані надією». Літературний вечір об’єднав поціновувачів римованого слова, які прийшли послухати творчі голоси молодих поеток, здобувачок освіти Гадяцького фахового коледжу культури й мистецтв імені І. П. Котляревського Євгенії Кунак, Юлії Савченко та Єлизавети Палаженко. Модератором діалогів був завідувач кафедри культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка Олександр Лук’яненко.

На заході у межах проєкту «Поетичні діалоги» юні поетки розповідали про перші написані рядки та миті й емоції, що підштовхнули їх до римування. Мисткині ділилися роздумами про значення реакції першого критика для нового твору та про час, який має минути з моменту написання до оприлюднення вірша. На зустрічі говорили про природу як природу та об’єкт мистецтва, особливо ж про магію Лесиного гаю та Гадяччині – своєрідного місця сили, яке надихає молодих поеток на творення прекрасного. Авторки декламували поезію на урбаністичну тематику та обмінювалися думками щодо ролі міста у їхньому літературному поступові. Нервом заходу стала поезія на військову тематику.

Окрім творчості Євгенії кунак, Юлії Савченко, Єлизавети Палаженко та Олександра Лук’яненка, гості поетичних діалогів знайомилися з рядками віршів та щоденниковими записами французьких митців Артюра Рембо та Поля Верлена щодо сутності мистецтва та таємничого єства самого митця. Афоризми художника й поета епохи Відродження Леонардо да Вінчі допомагали у розумінні природи пейзажної лірики. Романні пошуки Оскара Вайлда в історії про Доріана Грея ілюстрували неоднозначність міського простору у формуванні особистості митця та колористики його творів. Російсько-українська війна та наш морально-психологічний стан, закарбований у ліриці, ставав зрозумілішим після знайомства з рядками Ернста Гемінгвея. А настанови Михайла Булгакова молодому письменникові стали актуальними під час обміну ідеями щодо подальшого літературного поступу гадяцьких поеток.

У другій частині зустрічі гадяччани, а також гості з Полтави й Сум спілкувалися з учасниками діалогів та ділилися враженнями від творчості молодих літераторів. По завершенню поетичних діалогів зі словами вдячності до учасників звернулася заступниця директора з практичного навчання Гадяцького фахового коледжу культури й мистецтв імені І. П. Котляревського Світлана Боцула. Директор коледжу, заслужений працівник культури України Анатолій Насменчук наголосив на важливості підтримки юних талантів, їх розвитку й популяризації українського віршованого слова. Він зауважив гарну практику співпраці між мистецьким коледжем Гадяча та педагогічним університетом Полтави.

Голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал звернувся до молоді зі словами подяки за внесок, який вони роблять у збереження та примноження національної культури України. Він наголосив, що це стає ще злободенніше у часи, коли наша національно-культурна ідентичність стає особливим рубежем, за який продовжується запекле протистояння з агресором.

Стейкголдер спеціальності 03 Культурологія Громадська організації «Об’єднані надією» продовжує співпрацювати у площині підтримки громадської та соціокультурної діяльності з командою ПНПУ імені В. Г. Короленка.

You may also like...