Співпраця зі стекголдером освітньо-професійних програм факультету технологій та дизайну професоркою Людмилою Чистяковою, в. о. завідувача кафедри інформатики, програмування, штучного інтелекту та технологічної освіти, професором

17 квітня 2024 року за ініціативи та менеджменту стекголдера Людмили Чистякової – випускниці факультету технологій та дизайну ПНПУ імені В. Г. Короленка, а нині докторки педагогічних наук, професорки, в. о. завідувачки кафедрою інформатики, програмування, штучного інтелекту та технологічної освіти Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка відбулася гостьова лекція «Мода. Печворк. Спорт» Ольги Авдєєвої – майстрині з клаптикового шиття (м. Дніпро).

Людмила Чистякова виступила модераторкою заходу на платформі Google Meet, вона запросила й об’єднала поціновувачів технології печворк, якою сама захоплюється та досконало володіє, згуртувала охочих долучитися опанувати дану технологію. До заходу доєдналися студенти, викладачі та вчителі різних освітніх закладів України.

Захоплива розповідь про технології печворку зацікавила та викликала активну дискусію здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка та факультету математики, природничих наук та технологій Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, членів Полтавського осередку громадської організації «Всеукраїнська асоціація наукових і практичних працівників технологічної совіти».

До уваги присутніх було представлено мандрівку часом: від 60-х років ХХ ст. до сьогодні – модні тенденції створення одягу з використанням технології печворк із прив’язкою до світових чемпіонатів з футболу.

Надзвичайно цікавою стала розповідь про колекцію «Мондріан» неперевершеного французького кутюр’є Ів Сен Лорана, що вперше була представлена на показі осінь-зима 1965-1966 років. Шість суконь А-образного крою (або крою у вигляді трапеції) з вовни без коміра та рукавів, створені за принципом зшивання окремих деталей з використанням техніки клаптикового шиття. Моделі з цієї колекції модельєр розробив, надихаючись роботами нідерландського художника-абстракціоніста Піта Мондріана, зокрема, картиною «Композиція N3 з червоним, жовтим, синім».

Ольга Авдєєва показала власні роботи, розповіла, що її надихає у творчості, які особливості має власний стиль шиття і до чого треба прагнути, щоб довести рівень майстерності до високого результату. Печворк в Україні – доволі молоде мистецтво, яке активно розвивається останні тридцять років, проте голосно заявляє про себе на світових мистецьких платформах.

Нині роботи українських майстрів експонуються на світових виставках в Америці та Європі, зокрема, роботи Ольги Авдєєвої, Людмили Чистякової подорожують світом.

Лекція показала багатогранність мистецтва клаптикового шиття, надихнула на вивчення та залучення молоді до опанування цієї технології. Адже, клаптики – доступний матеріал, який «підкорюється» рукам і менших, і старших, є основою для розвитку екологічної компетентності, оскільки вторинне використання тканини зменшує негативний вплив на довкілля.

Дискусія, що стала продовженням лекції, показала, що тема є досить актуальною та потребує дослідження в різних напрямках, доступна до впровадженні в освітній процес.

You may also like...