Викладачі та студенти кафедри професійної освіти, дизайну та безпеки життєдіяльності – організатори Всеукраїнської науково-практичної конференції «Безпека життя і діяльності людини: теорія та практика», присвяченої Всесвітнім дням цивільної оборони та охорони праці

26 квітня 2024 р. у змішаному форматі відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека життя і діяльності людини: теорія та практика», присвячена Всесвітнім дням цивільної оборони та охорони праці. Пленарне засідання було присвячено обговоренню перспектив формування культури безпеки сучасної учнівської та студентської молоді, шляхам вирішення проблем безпеки та охорони праці майбутніх учителів та педагогів, перспективам впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у вдосконалення безпеки життєдіяльності, охорони праці та цивільного захисту.

Загальна кількість учасників конференції сягнула близько 100 осіб. У роботі конференції взяли участь науково-педагогічні працівники, докторанти, аспіранти, магістранти, студенти різних ЗВО (Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, Київського університету права НАН України, Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка (м. Кропивницький), Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, ДВНЗ «Криворізький державний педагогічний університет», Красноградського педагогічного фахового коледжу КЗ “Харківська гуманітарно-педагогічна академія” Харківської обласної ради), а також представники Головного управління ДСНС України у Полтавській області, Головного управління Національної поліції у Полтавській області, Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Полтавської ОВА, Управління по взаємодії з питань антитерористичної діяльності УСБУ в Полтавській області та Департаменту екології  та природніх ресурсів Полтавської облдержадміністрації.

У вступному вітальному слові учасникам конференції ректором Університету Мариною Гриньовою було підкреслено, що виклики сьогодення, пов’язані з початком відкритої російської збройної агресії проти України та існуючі проблеми захисту населення потребують вирішення багатьох питань – своєчасне та якісне інформування, захист населення, дотримання правил цивільного захисту під час організації навчального процесу та багатьох інших. В університеті створенні належні умови щодо захисту викладачів та студентів під час повітряних тривог, облаштовані навчальні приміщення в укриттях.

З початком роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції її учасників привітав проректор з наукової роботи Університету Василь Фазан, який підкреслив, що спільними зусиллями ми зможемо зробити сьогодні ще один крок на шляху виявлення найбільш важливих проблем та пошуку їх вирішення з огляду на виклики сучасності. Він побажав успішного втілення багатьох ідей, які сьогодні будуть озвучені в повідомленнях учасників конференції, в освітній процес тих закладів, які на ній представлені.

Декан факультету технологій та дизайну Юлія Срібна зазначила, що сучасних світ дуже крихкий, що потрібно пам’ятати про події 38-річної давнини (аварія на Чорнобильській АЕС), робити все можливе для створення безпечного освітнього середовища побажала всім плідної роботи.

Начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції у Полтавській області, полковник поліції Юрій Сулаєв ознайомив учасників конференції за станом криміногенної ситуації в області та заходами безпеки під час виконання робіт в умовах воєнного стану.

Ольга Кропивка, консультант начальника Управління по взаємодії з питань антитерористичної діяльності УСБУ в Полтавській області, полковник, доктор філософії, асистент кафедри професійної освіти, дизайну та безпеки життєдіяльності Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка розповіла про сучасні прояви тероризму у світі, боротьбу з ним та правила поведінки у разі виникнення терористичної загрози.

З правилами обладнання класів безпеки – як простору для цікавого вивчення правил безпеки життєдіяльності учасників конференції ознайомила Світлана Рибалко, начальник відділу зав’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Полтавській області.

Начальник навчального пункту Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області Леонід Головач розповів про сучасні форми та методи вивчення дисципліни «Цивільний захист» у закладах освіти, а також про розвиток служби екстреної допомоги населенню за єдиним безкоштовним телефонним номером виклику екстрених служб 112.

У своїй доповіді «Екологічна безпека життєдіяльності людини» начальник відділу організаційної роботи, звітності та зав’язків з громадськістю Полтавської облдержадміністрації Ірина Лебідь ознайомила з правилами взаємодії з навколишнім світом.

Тренінг «Надання першої домедичної допомоги у загрозливих для життя станах» провела доцентка кафедри медико-біологічних дисциплін і фізичного виховання Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Тамара Денисовець разом з представниками Полтавської обласної організації Червоного хреста України, на якому студенти та викладача змогли практично вдосконалити навички надання першої домедичної допомоги.

Модератором конференції виступив доцент кафедри професійної освіти, дизайну та безпеки життєдіяльності ПНПУ імені В. Г. Короленка Валерій Титаренко. У процесі змішаного формату спілкування учасниками конференції були обговорені шляхи вдосконалення безпечного освітнього середовища.

You may also like...