ВІДБУЛИСЯ РОЗШИРЕНЕ ЗАСІДАННЯ КАФЕДРИ КУЛЬТУРОЛОГІЇ З ОБГОВОРЕННЯ ОПП ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ 034 КУЛЬТУРОЛОГІЯ

У Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбулося розширене засідання кафедри культурології, на якому члени робочих груп обговорили освітньо-професійні програми за спеціальністю. Професорсько-викладацький склад кафедри проаналізував багаторічний досвід освітньо-професійної програми для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 034 Культурологія (гарантка ОП – кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри культурології Рената Винничук) та освітньо-професійної програми підготовки магістрів за спеціальністю 034 Культурологія (гарантка ОПП – кандидатка мистецтвознавства, доцентка Алла Литвиненко).

Під час обговорення враховувався досвід колег з інших навчальних закладів України, де впроваджуються дотичні освітньо-професійні програми. Своїми напрацюваннями на розмислами поділився кандидат педагогічних наук, професор кафедра івент-індустрій, культурології і музеєзнавства Рівненського державного гуманітарного університету Володимир Григорович Виткалов, де реалізуються три ОПП – 034 Культурологія, 027 Музеєзнавство, пам’яткознавство та 028 Менеджмент соціокультурної діяльності. Він як член робочої групи з розробки та оновлення ОП магістра культурології у власному виші роз’яснив специфіку освітньої програми, окреслив  визначену ними придатність випускників до працевлаштування та подальшого навчання, описав обрані колегами з Рівного програмні компетентності та програмні результати навчання. Особливо Володимир Виткалов зупинився на переліку компонентів освітньо-професійної програми.

Під час зустрічі презентувався досвід з підготовки культурологів на кафедрі культурології одеського національного університету імені І. І. Мечнікова. Завідувач кафедри культурології ПНПУ Олександр Лук’яненко поділився напрацюваннями з в.о. завідувача кафедри культурології ОНУ докторкою філософських наук, професорко Віталією Віталіївною Готинян-Журавльовою. У ході дискусії науковці обговорили вимоги стандарту вищої освіти, питання організації та змістового наповнення практики магістрів. Колеги визначили подальшу траєкторію співпраці у площині удосконалення ОПП, обміну досвідом, академічної мобільності.

На кафедрі також ознайомилися з думкою колишньої очільниці кафедри культурології ОНУ, кандидатки філологічних наук, докторки філософських наук, доцентки Олени Костянтинівни Соболевської з приводу стандарту та змісту навчальних дисциплін. А також ролі й місця дослідження російської культури й мистецтва у курсі підготовки культуролога.

Науковці обговорили Наказ МОН №1106 від 11.11.2022 «Деякі питання розміщення державного (регіонального) замовлення, поєднання спеціальностей (предметних спеціальностей), спеціалізацій та присвоєння професійних кваліфікацій педагогічних працівників закладами фахової передвищої, вищої освіти» та його врахування під час оновлення ОПП.

Викладачі кафедри культурології висловлюють подяку всім учасникам зібрання в обговоренні освітньо-професійних програм і сподіваються на подальшу співпрацю.

You may also like...