ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ «ЕТНОПОДОРОЖ У СВІТ НАРОДНОЇ ЛЯЛЬКИ» НАТАЛІЇ СВИРИДЮК ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

25 квітня 2023 року в межах реалізації наукового дослідження Наталії Свиридюк відбулася гостьова лекція «Етноподорож у світ народної ляльки» для студентів спеціальності 014 Середня освіта (Трудо ве навчання та технології) Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка та учнів мистецького класу Наукового ліцею міста Кропивницький.

Свиридюк Наталія Олександрівна – заслужений майстер народної творчості України, членкиня Спілки дизайнерів України, здобувачка наукового ступеня «доктор філософії» кафедри основ виробництва та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка – вже близько 10 років займається дослідженням розвитку та унікальності української народної ляльки, особливостей та традицій виготовлення вузлової ляльки.

Під час лекція майстриня демонструвала унікальні зразки народної ляльки, які були зібрані нею під час етноекспедицій, виготовлені руками бабусі, подаровані майстринями зрізних куточків нашої держави. Пані Наталія зазначила, що впродовж багатьох віків вузлова лялька була невід’ємним атрибутом українських родин, у давнину матусі аби забавити дитину нашвидкуруч робили ляльок з маленьких клаптиків тканин, соломи та інших матеріалів.

Ляльки, що називаються «вузлові», їх «крутили», тобто створювали шляхом замотування, скручування, зав’язування. Це найдавніші архаїчні ляльки, які не мали виражених ігрових ознак (ручок та ніжок). Домінантою їх була велика голова – «вузол». Одяг цих ляльок не був спеціально пошитий, а утворювався з вже наявних у майстрині шматочків, які примотувалися до тулуба чи понизу голови, іноді додатково скромно декорувалися.

Розповідь майстрині супроводжувалася чисельними світлинами реконструкції давніх ляльок, сучасних ляльок, в яких увесь образ продуманий до найменших дрібниць – форма, стрій, вишивка на вбранні, аксесуари та доповнення. Особливий інтерес у слухачів виявився до робіт самої майстрині, адже про кожну свою ляльку пані Наталія розповідала цілу історію про ідею її створення, особливості виготовлення та сакральність призначення.

Наталія Свиридюк та Тетяна Борисова (науковий керівник) висловлюють слова щирої вдячності керівництву факультету математики, природничих наук та технологій за підтримку впровадження результатів дослідження в навчальний процес Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка; зосібно дякують куратору цього проєкту Людмилі Чистяковій за організацію гостьової лекції.

Такі творчі проекти сприяють більш тісній співпраці закладів вищої освіти різних регіонів України, підносять освітній процес на новий рівень, популяризують народне мистецтво серед студентської та учнівської молоді, знайомлять з найкращими зразками декоративно-ужиткового мистецтва, мотивують до вивчення українських традицій.

You may also like...