У Зінькові відбулися поетичні діалоги кафедри культурології

25 листопада кафедра культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка разом із Полтавською обласною громадською організацією «Об’єднані надією» провели соціокультурний захід у м. Зіньків. Літературний вечір під назвою «Постріл у серце» познайомив слухачів з маловідомими та незнаними фактами життя й творчості зіньківської поетки, головної спеціалістки архівного відділу Полтавської військової адміністрації Лариси Мельник. Модератором діалогів був завідувач кафедри культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка Олександр Лук’яненко.

В актовій залі Зіньківської музичної школи імені П. Батюка автори у межах проєкту «Поетичні діалоги» обговорювали питання витоків літературного таланту, значення й вагу для подальшого мистецького поступу перших поетичних спроб, дискутували з приводу співвідношення роботи й таланту на літературній ниві. Олександр Лук’яненко та Лариса Мельник роздумували щодо формування моральних орієнтирів письменника та зміни цінностей під впливом соціокультурних трансформацій та зламів історичних епох. Учасники діалогів, як і на всіх подібних зустрічах, розмірковували з приводу генетичного поетичного дару та впливу поезії на формування родової (національної) пам’яті. Письменники розкривали перед слухачами систему власних життєвих цінностей, ілюстрували віршами своє ставлення до природи, релігії та людських почуттів. Одним із центральних стовпів літературного вечора була тема творчості під час російсько-української війни.  та поезія, присвячена рідним та близьким, долі яких змінило російське вторгнення в Україну. Авторка з Зіньківщини за час повномасштабної війни видала дві збірки («А ти живи…» (2022), і «Моя країна…Мені болить…» (2023).

Окрім творчості Л. Мельник та О. Лук’яненка, гості поетичних діалогів познайомилися з роздумами американського письменника Петті Юма Котторелла та японського дослідника Ібуки Массару з приводу природи обдарованості, геніальності та творчості. Для розуміння нашої причетності до світової літературної думки, гості знайомилися з ідеями англійського автора сера Філіппа Пулмана про дитячу літературу, а також президентки американської агенції Books and Such Literary Management Джанет Кобобел Грант з приводу моральної відповідальності письменників. Цементуючим матеріалом у діалогах були розмисли французької авторки Жорж Санд про природу щастя й кохання, давньогрецького філософа Аристотеля про приводу поезії та природу в поезії, а також концепції професора Вашингтонського університету в Сент-Луїсі (США) Абрама Ван Енгена про релігійні аспекти поетичної творчості. Вірші й блогові записи українських поеток Гаськи Шиян і Тетяна Власової допомогли побачити спільне в сучасній українській воєнній поезії та прозі.

Окрасою заходу стало виконання віршів Лариси Мельник у під акомпанемент бандури та скрипки. На творчому вечорі створювали затишну атмосферу директорка Зіньківської дитячої музичної школи імені Порфирія Батюка Світлана Должко та викладач Володимир Найда.

У другій частині зустрічі зіньківці, а також гості з Полтави, Гадяча й Кременчука могли поспілкуватися з учасниками діалогів та поділилася враженнями від творчості літераторів. На зустрічі були присутні небайдужі до художнього слова містяни, працівники закладів культури, представники гуманітарної організації INTERSOS, члени Молодіжної рада при Зіньківській міській раді на чолі з головою ради, випускницею педагогічного університету Полтави – Наталією Гріненко. Голова громадської організації «Об’єднані надією» Роман Шестопал звернувся до гостей із закликом розвивати соціокультурні проєкти національного спрямування. Він зауважив на важливості тримання культурного фронту у часи російсько-української війни, формування потужного гуманітарного щита для української нації у той час, коли українські Збройні Сили дають можливість жити й творити попри численні ворожі атаки. Він нагадав, що літературний вечір з яскравою україноцентричною ідеєю не даремно проходив у день вшанування жертв Голодоморів.

Стейкголдер спеціальності 034 Культурологія Громадська організації «Об’єднані надією» продовжує співпрацювати у площині підтримки громадської та соціокультурної діяльності з командою ПНПУ імені В. Г. Короленка.

You may also like...