На факультеті пройшов конкурс студентських наукових робіт з культурології

Відповідно до розпорядження проректора з наукової роботи №16 від 12 жовтня 2023 р. про проведення конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей на кафедрі культурології пройшов перший тур Конкурсу. Роботи оцінювали фахові комісії з історії української культури (доценти Віталій Дмитренко, Віта Дмитренко та професор Олександр Лук’яненко) та з культурології (доценти Алла Литвиненко, Рената Виничук та професор Любов Кравченко).

На розсуд комісії були представлені 14 робіт з теорії культури, основ соціокультурного проєктування, історії української та світової культури, що виконуються студентам у межах їхньої участі у наукових групах під керівництвом канд. мист., доц. А. Литвиненко («Актуальні питання української культурології ХХ–ХХІ ст.»), к.і.н., доц. В. Дмитренка («Актуальні питання історії української культури»), д.і.н., проф. О. Лук’яненка («Повсякдення громадян України у контексті світової культури»), к.п.н., доц. Р. Винничук («Проблеми практичної культурології»), д.п.н., проф. Л. Кравченко («Зміст і технології неперервної професійної підготовки фахівців для сфери культури») та к.і.н., доц. В. Дмитренко («Сучасні соціокультурні практики»).

Конкурсанти аналізували образотворче мистецтво і художні ремесла античних держав Північного Причорномор’я (Елеонора Антипова), культуру і мистецтво Криму в епоху Середньовіччя (Тетяна Заїченко), первісне мистецтво на території України (Алла Криворучко), образ Івана Сірка в українському науковому та літературному дискурсі (Ільяс Ісаєв), наївне мистецтво України на прикладі творчості Марії Приймаченко (Мирослава Романенко). Майбутні культурологи проводили соціокультурний аналіз творчості Лесі Українки (Олександра Пятак), вивчали вплив католицької церкви на розвиток культури у середні віки» (Даниіл Дзябенко), досліджували становлення та розвиток професійних театрів Києва (Вячеслав Трофименко). Здобувачі освіти показували роль реклами в соціокультурній сфері (Софія Фадєєва), характеризували традиційні та інноваційні методи діяльності сучасних музеїв (Валерія Яриш) та виявляли тенденції розвитку сучасних музеїв (Таїсія Король). Студентська молодь описувала Основи експертної оцінки об’єктів культурної спадщини (Віталій Широбоков), використанням методів проєктування у соціокультурній сфері (Катерина Чекуряєва) та вивчала внесок Дмитра Яворницького у розвиток музейної справи (Євгеній Стешенко).

Дослідження виконувлися як складові науково-дослідної теми кафедри культурології «Полілог глобального та регіонального у формуванні соціокультурної ідентичності особистості» (номер державної реєстрації 0120U103840). Студенти продемонстрували достатній рівень володіння матеріалом, особисту зацікавленість у темах наукових пошуків. Комісія врахувала, що молодь має доважок у вигляді апробації у вигляді матеріалів конференцій різного рівня, брала участь у роботі круглих стлів та симпозіумів. Викладачі кафедри культурології зауважили достатній та високий ступінь унікальності наукових робіт: 

Враховуючи зміст роботи, якість презентації, апробацію та ступінь наукової новизни комісія відібрала для участі у ІІ етапі Конкурсу дослідження Олександри Пятак (науковий керівник – д.і.н., проф. О. Лук’яненко), Е. Антіпової (науковий керівник – канд. мист., доц. А. Литвиненко). Т. Король (науковий керівник –к.і.н., доц. В. Дмитренко) та Д. Дзябенка (науковий керівник –к.п.н., доц. Р. Винничук).

You may also like...