Кафедра культурології презентувала колективну монографію з історії повсякдення

На факультеті технологій та дизайну відбувалася презентація колективної монографії «Повсякдення українців в умовах тоталітаризму» (Полтава: ПНПУ імені В. Г. Короленка, 2023) за наукою редакцією проф. Олександра Лук’яненка та доц. Віти Дмитренко. Дослідження є частиною історико-культурологічних пошуків кафедри культурології ПНПУ імені В. Г. Короленка у межах науково-дослідної теми «Полілог глобального та регіонального у формуванні соціокультурної ідентичності особистості» (номер державної реєстрації 0120U103840).

У виданні представлені здобутки наукових працівників та здобувачів третього (освітньо-науково) рівня вищої освіти (доктор філософії), що присвятили своє професійне життя у тому числі й темі будення українців у тоталітарному суспільстві. До авторського колективу увійшли доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри культурології Олександр Лук’яненко, кандидати історичних наук, доценти Віта й Віталій Дмитренки, а також магістри культурології, аспіранти кафедри історії Тарас Найденко та Ольга Кульбака. Специфіка колективної монографії – регіональний аспект, який дозволяє уточнити та урізноманітнити дані, отримані колегами з різних куточків України та узагальнені у фундаментальних працях з історії повсякденності.

Колективна монографія складається з шести розділів. Перший розділ присвячений теоретичним питанням історії будення. Другий розділ пропонує теоретико-методологічні нотатки щодо культури повсякдення професійної спільноти. Третій розділ розповідає про організацію життя майстрів-гончарів Полтавщини в умовах тоталітаризму. Четвертий розділ присвячений буденню східних робітників у Третьому Рейху. П’ятий розділ подає дослідження повсякдення радянських освітян крізь призму аудіовізуальних джерел доби. Шостий розділ пропонує приклад дослідження міжкультурної комунікації на повсякденному рівні життя пересічного індивіда.

Рецензентами монографії виступили докторка історичних наук, професорка, професорка кафедри історії України ПНПУ імені В. Г. Короленка Людмила Бабенко та докторка історичних наук, професорка, професорка кафедри педагогіки та суспільних наук Полтавського університету економіки та торгівлі Ірина Петренко. Під час виступу на презентації професорка Людмила Бабенко зауважила актуальність наукових пошуків колег та відзначила важливість апробації досліджень аспірантів кафедри історії України. Вона також зробила змістовний аналіз рецензованого нею видання, наводячи приклади з історія освітянського повсякдення в радянські часи.

Декан факультету Юлія Срібна привітала колектив із черговим досягненням у науковій сфері, яке засвідчує спільний рух в одному напрямку, а доробок буде використовуватися в освітньому процесі під час викладання дисципліни «Повсякденна культура України» здобувачам першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 034 Культурологія. Відповідальна за організацію наукової діяльності на факультеті професорка Валентина Титаренко наголосила на здобутках кафедри культурології та зауважила важливість видання для збереження історичної пам’яті та розуміння культурних змін з огляду на теми, підняті у колективній монографії.

Директорка бібліотеки імені М. Жовтобрюха Валентина Орєхова повідомила, що наукова праця вже представлена в інститутському репозитарії, а друковане видання буде доступним у книгозбірні університету всім, хто цікавиться історією тоталітарних суспільств та культурою повсякдення українців ХХ століття.

You may also like...