ВИКЛАДАЧІ ТА СТУДЕНТИ УНІВЕРСИТЕТУ ВІДВІДАЛИ ВИСТАВКУ ФОТОХУДОЖНИКА ОЛЕКСАНДРА РОЗУМА

Викладачі кафедри культурології зі здобувачами освіти факультету технологій та дизайну і факультету історії та географії відвідали презентацію фотографічних робіт відомого полтавського фотомитця Олександр Розума. Персональна виставка світлин «Одна єдина Україна» у Полтавському літературно-меморіальному музеї Івана Котляревського була приурочена до Дня Єднання.

Наукова співробітниця музею Марина Голубицька розповіла історію свята, яке відзначається в Україні  вдруге на державному рівні відповідно до Указу Президента на тлі ескалації напруги на українсько-російському кордоні у 2022 році. Присутні ознайомилися з фактами біографії полтавського митця, уродженця Чернігівщини, що походить з козацького роду Розумів – родичів останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Олександр Розум – музикант за фахом, у житті мав різний фах – і військовий, і професійний фотокореспондент. Захоплення фотографією почалося з того моменту, як батько привіз з фронту Другої світової трофейні фотоапарати.

Для короленківців захід мав не лише культурно-просвітницьку мету. Майбутні культурологи та туристи у межах вивчення курсу «Практикум з екскурсознавства» з сертифікатної освітньої програми «Соціокультурна та рекреаційно-туристична діяльність» разом із доценткою Вітою Дмитренко озайомилися зі специфічним способом і формою екскурсійної діяльності, проаналізували музейну фотовиставку як вид спеціалізованого відпочинку і розваг з урахуванням рекреаційних потреб споживачів. Здобувачі освіти поглибили розуміння музейної установи не лише як сховища музейних предметів чи науково-дослідного центру, але і як соціокультурного простору для організації дозвілля.

Завідувач кафедри культурології Олександр разом зі студентами у межах практичної частини курсу «Основи мистецького аналізу та експертної оцінки культурних об’єктів» вчилися оцінювати матеріальну та духовну цінність фотографії як об’єкта культурної спадщини. Олександр Вікторович звернув увагу на фотороботи як унікальне джерело візуальної антропології. На світлинах автора – наші сучасники та соціокультурний простір Полтавщини. Олександр Розум завжди сам перебуває серед людей у дні загальнодержавних урочистостей, у дні великих православних свят, на полтавських вулицях. Це дозволяє спиратися на них як на джерела вивчення повсякденної культури полтавців.

You may also like...