Студенти-культурологи відвідали лекцію викладача духовної семінарії

Майбутні культурологи відвідали лекцію викладача Полтавської Місіонерської Духовної Семінарії Володимира Сахна на тему «Традиції вшанування великомучениці Варвари». Просвітницький захід є одним із тематичних вечорів відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства Української православної церкви.

Володимир Вікторович провів історико-релігійний екскурс у пізньоантичне минуле Середземномор’я, коли за переказом жила Варвара Іліопольська  — християнська великомучениця, яка шанується у християнській церкві як захисниця від раптової та насильницької смерті. Лектор проаналізував агіографічні джерела про Варвару Нікомедійську, які пов’язують її життєдіяльність з правлінням зятя і співправителя Діоклетіана, Максиміана Галерія, управителя східної половини Римської імперії, правління якого відзначилося жорстокими гоніннями на християн.

В. Сахно проілюстрував присутнім, як агіографічна історія про вбивство дівчини рідним батьком лягла в основу іконографічного зображення святої. Лектор розтлумачив семіотику різних елементів на образах молодої вродливої дівчини з непокритою головою, з розпущеним волоссям у короні мучеництва. Серед таких знаків та символів, корім хреста у руці, були вежа (символ заточення), смолоскип (символ блискавки, котра вбила мучителів святої після її смерті), чаша (символ останнього причастя перед смертю) та меч (символ знаряддя мучеництва).

Окремий блок лекції був присвячений традиції шанування святої на території Київської Русі і в Україні. Володимир Сахно розповів про думки дослідників щодо місця перебування шановних мощей святої, серед яких  є твердження про їхнє перебування у Києві з князівських часів (нині у Володимирському соборі Києва). Наприкінці лекції доповідач проілюстрував вплив релігійної традиції на повсякдення украхнців. Зокрема, у площині організації свят зимового циклу, де агіографія переплелася з українським фольклором. Слухачі мали можливість почути традиційні колядки, де згадувалася свята Варвара. Насамкінець відбулася дискусія, у ході якої присутні мали змогу почути відповіді на свої запитання.

Такі лекції допомагають майбутнім культурологам сформувати уявлення про релігійну культуру та мистецтво, зрозуміти семіотичне значення релігійних образів, а також вивчити вплив традиційної релігії на будення українців.

You may also like...