Викладачі й студенти кафедри культурології – учасники круглого столу з музейництва

22 березня 2024 року у Полтавському літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного відбувся круглий стіл на тему «Музей і музичне мистецтво: налагодження комунікації з відвідувачем», у рамках започаткованого закладом наукового проєкту «Музейні діалоги». Цей захід, що об’єднав науковців, освітян, студентів і працівників музеїв Полтавщини і Сумщини було ініційовано професорсько-викладацьким складом кафедри музикознавства та культурології ННІ культури і мистецтв Сумського державного педагогічного університету іменні А. С. Макаренка та кафедрою культурології ПНПУ імені В. Г.Короленка.

Із вітальним словом до учасників проєкту звернулася директорка Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного Ольга Тютюнник, яка окреслила тематичні вектори зібрання, а саме: обговорення проблем історії та розвитку музейної справи, висвітлення актуальних аспектів сучасної музейної комунікації у роботі музейних установ, з’ясування ролі музичного мистецтва у діяльності музею як культурного, мистецького і креативного освітнього простору, з’ясування перспектив розвитку українських музеїв в умовах соціальних кризових змін.

Відповідно до заявленої проблематики, у межах заходу відбулося обговорення аспектів музейної комунікації і пошуку нових перспективних підходів до її здійснення. Із доповіддю «Творчість Никанора Онацького: культурно-мистецький, освітній ракурси осмислення» виступила докторка філологічних наук, професорка кафедри музикознавства та культурології ННІ культури і мистецтв Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка Лариса Михайлівна Горболіс. Науковця презентувала свою власну авторську методику щодо аналізу й інтерпретації образотворчих і літературних текстів на прикладі творчої спадщини українських митців та їхньої епохи. Об’єктом дослідження стала творчість художника Никанора Онацького – становлення та прояви індивідуального стилю митця-імпресіоніста у співвіднесенні з художніми, літературними текстами його сучасників (Клода Моне, Олександра Мурашка, Григорія Косинки, Михайла Коцюбинського).

На заході із повідомленням про роль музичного мистецтва у просторі сучасного музею виступила наукова співробітниця Полтавського літературно-меморіального музею Панаса МирногоЛариса Митрофанова. Маючи багаторічний досвід роботи в культурних установах, Лариса Іванівна поділилася практичним досвідом музичного оформлення музейних заходів, а також специфікою їх проведення. Молодша наукова співробітниця Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного Вікторія Щербина у своєму виступі охарактеризувала історичний розвиток кобзарства на Полтавщині, визначивши сучасні вектори його розвою.

У підсумку учасники круглого столу обговорили перспективи українського музею як креативного фактора сучасного культурного розвитку. У ході зустрічі культурологи мали змогу розшири свої знання й компетенції з питань мистецького аналізу і культурної аналітики, зокрема засвоїли шляхи та методи інтерпретації художніх текстів із погляду власної наукової і професійної діяльності у сфері культури. У майбутньому учасники круглого столу домовилися продовжити свою співпрацю.

You may also like...