Віталій Дмитренко взяв участь у презентації краєзнавчого видання

5 квітня в селі Комиші Охтирського району Сумської області відбулася презентація книг місцевого уродженця, знаного полтавського краєзнавця Олександра Сірого. За фахом він сімейний лікар, що працює в комунальному підприємстві «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 Полтавської міської ради». А за покликанням – краєзнавець, який понад 20 років досліджує історію та культуру як своєї малої батьківщини, так і історичної Полтавщини. Він підготував і видав збірку документів «Грунська сотня», що вміщує компути і ревізькі «сказки» козаків і посполитих Грунської сотні Гадяцького полку починаючи від 1652 року. До збірника увійшли також метричні книги та сповідні відомості парафіяльних церков сіл Груні, Комишів, Малої Павлівки, Гнилиці та інших за період із 1723 по 1788 рік. До заходу долучилися вчителі та старшокласники місцевої школи, працівники місцевого будинку культури та бібліотеки, представники громадськості.

Докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри педагогіки та суспільних наук Полтавського університету економіки і торгівлі, відповідальний секретар Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Ірина Петренко відзначила важливість представленої праці для дослідження місцевої історії, вивчення родоводів, популяризації історичного знання в середовищі молоді.

Кандидат історичних наук, доцент кафедри культурології Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, член Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Віталій Дмитренко зауважив важливість регіональних досліджень в сучасній українській історіографії, наголосивши, що видання документів дозволяє читачам познайомитися з історією з першоджерел склавши власне уявлення про неї. Він звернув увагу на важливість та унікальність метричних книг і сповідних розписів як джерела для вивчення конкретних родоводів та різноманітних аспектів побутування населення в селах і містечках, наголосивши, що підготовка документів до видання складна справа, котра потребує чимало зусиль. Втім поява таких публікацій сприяє розвитку як краєзнавчих студій так й історичної науки.

В заході також взяла участь генеральна директорка полтавського видавничого художньо-рекламного агентство «Дивосвіт», Ганна Грибан, яка доклала зусиль до видання презентованої книги.

You may also like...