Відбувся науково-методологічний семінар для студентів кафедри культурології

На факультеті технологій та дизайну відбувся традиційний науково-методологічний семінар для здобувачів першого та другого рівнів вищої освіти спеціальності 034 Культурологія. Орієнтаційні зустрічі мають місце у першому та другому семестрах з метою ознайомлення студентства з новітніми науковими досягненнями у галузі. На низ обговорюються публікації у збірниках наукових праць та матеріали конференцій. На першому у 2023 році засідання відбулося знайомство учасників студентських наукових груп за проблемою в оновленому складі.

Голова правління секції РМУ факультету технологій та дизайну Анна Шовкова ознайомила студентів із переліком конференцій, які відбуваються на факультеті технологій та дизайну. Вона розповіла здобувачам освіти про збірники наукових праць «Актуальні проблеми культурології», «Молодіжні наукові студії з культурології», «Сучасні соціокультурні процеси: компетентнісно-аксіологічний аспект», «Безпека життєдіяльності людини: теорія і практика», «Теоретико-методичні аспекти технологічної освіти учнівської та студентської молоді засобами естетичної культури та дизайну» та запросила учасників студентських наукових груп вищої до активної науково-творчої діяльності.

Завідувач кафедри Олександр Лук’яненко ознайомив здобувачів освіти, котрі готують кваліфікаційні дослідження у 2023-2024 навчальному році з вимогами до такого типу робіт, алгоритмом роботи з матеріалами, а також презентував методичний посібник для здобувачів вищої освіти спеціальності 034 Культурологія «Наукове дослідження з культурології: поради та рекомендації», який є орієнтиром у написанні пошукових робіт. Разом  із професоркою Любов Кравченко Олександр Вікторович запросив студентів працювати у межах кафедральних наукових тем «Полілог глобального та регіонального у формуванні соціокультурної ідентичності особистості» (номер державної реєстрації УкрІНТЕІ 0120U103840 та «Концептуальні та технологічні основи інтеграції культурологічного й освітологічного знання в умовах професійної підготовки фахівців» (номер державної реєстрації УкрІНТЕІ 0122U200893).

Доцент Віталій Дмитренко актуалізував знання здобувачів з питання дотримання академічної доброчесності під час написання наукових досліджень з культурології, зокрема, звернув увагу на проблему самоплагіату та коректності цитувань.

Доценти кафедри Рената Винничук, Алла Литвиненко та Віталій Дмитренко розповіли про власну наукову діяльність та окреслили план роботи студентських наукових груп. Здобувачі освіти вивчали зразки кваліфікаційних досліджень, обмінювалися досвідом роботи з науковцями кафедри, ставила питання щодо перспектив наукової роботи після здобуття освітнього рівня. Присутня на зборах завідувачка сектору культурно-просвітницької роботи відділу науково-методичної та культурно-просвітницької роботи бібліотеки, магістрантка кафедри культурології Любов Андрух розповіла про науковий потенціал книгозбірні закладу вищої освіти та про ро співпрацю з антиплагіатною системою Unicheck.

You may also like...